Srbija protiv nasilja traži da konstitutivna sednica Skupštine Srbije bude posle 8. februara

Beta 29.01.2024

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja” zahteva da se konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije održi posle 8. februara, kada će se o decembarskim izborima u Srbiji izjasniti poslanici Evropskog parlamenta, saopštila je danas ta koalicija.

U saopštenju je napomenula da su predstavnici Evropskog parlamenta došli u Srbiju da posmatraju decembarske izbore na poziv srpskih vlasti.

"Zato je više nego logično da se sa postizbornim radnjama, među kojima je i konstituisanje novog skupštinskog saziva, krene tek kada se čuje i njihov zvaničan stav, odnosno kada Evropski parlament usvoji rezoluciju o održanim izborima", dodaje se.

Ukazala je da bi "zakazivanjem prve skupštinske sednice pre 8. februara režim pokazao da se plaši ocene evroparlamentaraca" jer su, kako je dodala, njegovi čelnici svesni velikog broja malverzacija koje su sproveli i time promenili izbornu volju građana Srbije.

"Podsećamo da će održavanje prve sednice i nakon izjašnjavanja Evropskog parlamenta biti u skladu sa zakonskim rokovima za konstituisanje Skupštine", piše u saopštenju.

Koaliciju "Srbija protiv nasilja" čine Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Srbija centar, stranka Zajedno, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret , sindikat "Sloga" i pokret Novo lice Srbije.

Njeni predstavnici tvrde da su decembarski izbori pokradeni što vlast negirala navodeći da ta opozicona koalicija traži alibi za izborni neuspeh.

(Beta, 01.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »