Zavetnici pozdravili odluku državnog vrha da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Beta 02.02.2024

Stranka Zavetnici pozdravila je odluku državnog rukovodstva Srbije da uputi zahtev za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom današnje akcije Kosovske policije u institucijama u srpskim sredinama i ukidanja dinara kao platežnog sredstva.

Tokom današnjeg obraćanja javnosti u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će predstavnik Srbije pri UN u ponedeljak podneti pisani zahtev za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu.

"Najnoviji upadi Kurtijeve policije u srpske institucije, ukidanje dinara i nasilno ukljanjanje srpskih tragova u pokrajini svedoče o rešenosti albanskih separatista da što pre dovrše proces proterivanja i etničkog čišćenja Srba sa Kosmeta", naveli su Zavetnici u saopštenju.

Zavetnici su ocenili da takva situacija nalaže neposredno izjašnjavanje najvišeg tela UN o postupcima režima u Prištini, koji se, kako tvrde, u skladu sa Konvencijom UN iz 1948. godine "mogu okarakterisati kao elementi genocida".

Stranka je pozvala državno rukovodstvo da na predstojećoj sednici SB insistira na povratku Rezoluciji 1244 i hitnim merama za zaštitu života i bezbednosti Srba u pokrajini.

Ocenili su da je zbog toga, Srbiji u ovim trenucima neophodna konsolidacija svih državotvornih i nacionalnih snaga.

"Zbog pritisaka koji postoje spolja, probriselski lobiji i albanski proksiji traže svaku pukotinu na političkoj sceni Srbije da od nje naprave 'rupu' ili po mogućnosti čitav 'krater', kako bi generisali duboku krizu u našoj državi. U takvoj situaciji je insistiranje na dubokim podelama, i sujetama, luksuz koji sebi ne smemo da priuštimo", ukazuje se u saopštenju.

(Beta, 02.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »