Milošu Bikoviću otkazan angažman u seriji HBO-a nakon optužbi Ukrajine

Beta 03.02.2024

Producenti nagrađivane američke hit-serije Beli lotos (The White Lotus), u čijoj trećoj sezoni je trebao da igra sprski glumac Miloš Biković, otkazali su mu angažman nakon što ga je Ukrajina optužila za podršku genocidu i kršenje međunarodnog prava, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE).

"Odlučili smo da raskinemo saradnju s Bikovićem i uloga će biti dodeljena drugom glumcu", kazao je porptarol televizijske mreže HBO.

Biković (36), koji je u seriji trebalo da tumači lik ruskog jogija, tim povodom se oglasio na društvenim mrežama, istakavši da se "neće poklanjati narativu koji ugrožavaju njegov integritet" te da je to udar na "umetničke slobode".

"Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti", napisao je Biković.

On je napisao da je počastvovan što je izabran da bude deo sergije Beli Lotus, koja je serija koju veoma uvažava uz kolege koje izuzetno poštuje.

"Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet", napisao je Biković

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ranije je ukazalo da su neosnovane tvrdnje da poznati srpski glumac Miloš Biković podržava genocid i krši međunarodno pravo.

Ministarstvo je saopštenjem reagovalo na reakciju ministarstva spoljnih poslova Ukrajine na mreži Iks, povodom vesti da će Biković glumiti u novoj trećoj sezoni globalno poznate serije "Beli lotus".

U toj objavi ukrajinsko ministarstvo je zapitalo televizijsku mrežu HBO da li je u redu da rade sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo. Dodali su da Biković podržava Rusiju od početka invazije.

"Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji", navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

Miloš Biković započeo je uspešnu karijeru u Rusiji u godinama pre početka ruske agresije na Ukrajinu.

On je od ruskog predsednika Vladimira Putina primio Medalju Puškina u novembru 2018. godine, na Dan nacionalnog jedinstva. Ovo priznanje se dodjeljuje za zasluge u oblasti kulture i zbližavanje kultura i nacija, prenosi RSE.

Srpski glumac je u februaru 2021. dobio i rusko državljanstvo.

Ukaz o dodeli državljanstava, između ostalih i Bikoviću, potpisao je Putin, kako su preneli mediji.

Biković je tada na Instagramu napisao da se od prvog dana oseća prihvaćenim u svim sferama društva u Rusiji.

"A sada je to i zvanično potpisano od strane predsednika. Za mene je to velika čast. Nastaviću da radim na zbližavanju naših naroda kroz kulturu", napisao je Biković.

(Beta, 02.03.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »