Pakistan odbacio kritiku izbora koje smatra uspešnim i optužio 'inostranstvo' za 'pretnje'

Beta 10.02.2024

Pakistan je danas odbacio kritike načina na koji je održao parlamentarne izbore koje su obeležili nasilje i isključivanje mreže mobilne telefonije i interneta.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana je saopštilo da je glasanje bilo "mirno i uspešno".

Američki Stejt department je saopštio da su izbori u četvrtak održani u uslovima neopravednih ograničenja slobode izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja.

Evropska unija je takođe saopštila da žali zbog nedostatka jednakih uslova za izbore i zbog nemogućnosti nekih političkih aktera da učestvuju na izborima.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana je saopštilo da je iznenađeno "negativnim tonom nekih od ovih izjava, koje niti uzimaju u obzir složenost izbornog procesa, niti priznaju slobodno i entuzijastično korišćenje prava glasa od strane desetina miliona Pakistanaca".

U saopštenju se navodi da se takvim izjavama "zanemaruje nepobitna činjenica da je Pakistan održao opšte izbore, mirno i uspešno, dok se suočavao sa ozbiljnim bezbednosnim pretnjama koje su rezultat prvenstveno terorizma koje inostranstvo sponzoriše".

Navedeno je da nije bilo isključivanja interneta širom zemlje, već da su obustavljene mobilne usluge da bi se izbegli teroristički incidenti na dan izbora.

Grupa posmatrača Komonvelta je pohvalila izborne vlasti što se glasalo uprkos mnogim napadima i rekla da je primila izveštaje o zastrašivanju i nasilju nad kandidatima, novinarima i drugima.

Ne imenujući nijednu stranku, saopšteno je da je takođe primila izveštaje o hapšenjima "posebno pristalica i članova vodeće političke stranke" zatočenog bivšeg premijera.

Na glasanju u četvrtak nijedna politička partija nije dobila prostu većinu, a nezavisni kandidati koje je podržao zatvoreni bivši premijer Imran Kan vode po broju glasova.

Kandidati koje podržava Kanova partija Tehreek-e-Insaf (PTI), osvojili su 100 od 266 mesta u Skupštini, a Šarifova stranka Pakistanska muslimanska liga 71 mesto.

To je primoralo Kanovog glavnog rivala, premijera Navaza Šarifa, da najavi pokušaj formiranja koalicione vlade.

Danas je predsednik PTI Gohar Kan optužio vlasti za izbornu krađu, ali je rekao da će uprkos tome njegova stranka formirati vladu.

On je uveravao pristalice da će zatvoreni Kan ubrzo biti među njima, ali nije rekao kako će Kan izaći iz zatvora.

Danas je ranjen lider jedne političke stranke, a dva policajca ubijena u sukobu na severozapadu zemlje.

Nasilje je izbilo u Severnom Vaziristanu kada su Mohsin Davar i njegove pristalice pokušale da kod vojnog objekta protestuju zbog kašnjenja objavljivanja rezultata izbora.

(Beta, 02.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »