RTK javila da je Beograd planirao atentat na Kurtija u Skoplju, MUP Severne Makedonije demantuje

Beta 10.02.2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije danas je povodom informacije Radio televizije Kosova o pretnjama premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju tokom boravka u Skoplju u petak, navelo da nije bilo pokušaja ubistva.

Portparol MUP Toni Angelovski je za Telegrafi Makedonija rekao da nije bilo pokušaja ubistva Kurtija i da je policijsko obezbeđenje Kurtiju određeno po pravilima i protokolima.

"Obaveštavamo vas da tokom posete premijera Kosova Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja ubistva. Što se tiče bezbednosti tokom posete premijera Kurtija, ona je organizovana po unapred određenim pravilima i bezbednosnim procenama", rekao je Angelovski.Javni servis Kosova preneo je ranije da je Kurti u Skoplju bio pod strogim merama obezbeđenja, pošto je bilo informacija o pokušaju atentata na njega.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas izjavio da je tokom sastanka sa sestrinskim partijama socijalista u Skoplju, dobio informacije o "brojnim pretnjama pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu", prenela je Radio-televizija Kosova (RTK).

Kurti je u subotu, nakon odavanja počasti bivšim aktivistima Pokreta Samoopredeljenje, Mon Baljaju i Arbenu Dželjadiniju koji su poginuli tokom protesta 2007. godine, rekao da je saznao da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu.

"Saznao sam da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. Kada sam došao u Skoplje, nisam se osećao ugroženo, ali sam video da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali, gde je specijalni gost bio predstavnik nemačke SPD Lars Klingbajl", rekao je Kurti novinarima.

Radio-Televizija Kosova (RTK) javila je, pozivajući se na bezbednosne izvore da je na premijera Kosova planiran atentat od strane "mogućih atentatora iz srpsko-makedonskih ekstremnih krugova, bliskih Ruskoj Federaciji, ali pod kontrolom srpskih institucija".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije takođe je najavilo "poseban režim saobraćaja" za Kurtijevu posetu Skoplju 9. i 10. februara.

(Beta, 02.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »