Vojislav Voja Brajović je dobitnik Statuete ‘Joakim Vujić’ kragujevačkog teatra

Beta pre 9 dana

Ovogodišnji dobitnik Statuete "Joakim Vujić" kragujevačkog teatra, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je glumac Vojislav Voja Brajović, saopštio je danas žiri te prestižne nagrade.

Priznanje, jedno od najznačajnijih u oblasti pozorišne umetnosti u Srbiji će biti uručeno 15. februara kada Knjaževsko srpski teatar obeležava 189 godina od osnivanja.

Odluku o laureatu je doneo žiri u sastavu: dramska spisateljica Jelena Kajgo, direktor Bitef teatra Miloš Latinović, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu Jelena Stojanović Patrnogić, glumica Knjaževsko-srpskog teatra Ana Kolandjeli i glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević.

"Malo je glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to, bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije", naveo je žiri u obrazloženju.

Kako je ukazano, "otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse", a, kako piše u obrazloženju, "ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih".

"Borio se za svoju profesiju i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi ’Otac’ na sceni Ateljea 212 svedočanstvo je pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću, a publika katarzu", navodi se u obrazloženju.

Na Dan teatra biće svečano uručen i prsten sa likom Joakima Vujića, jednom od najnagradjivanijih glumaca kragujevačkog pozorišta, Ivanu Vidosavljeviću, za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu.

Za najbolja glumačka ostvarenja u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljene su glumcima Nenadu Vuleviću, Jasmini Dimitrijević i Katarini Janković, glumici Mariji Rakočević za doprinos afirmaciji teatra, a Mariji Vujičić, rekviziterki, za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini.

Na Dan Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu će premijerno biti izvedena predstava "Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa u režiji Olivere Ježine.

(Beta, 02.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »