Србија данас, низом манифестација, обележава Дан државности

Бета 15.02.2024

Србија данас обележава Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак, а истог датума 1835 проглашен је први српски Устав.

Празник ће бити обележен низом манифестација, а централна државна церемонија, одржава се у Орашцу код Споменика вожду Карађорђу  и њу ће предводити министар одбране Милош Вучевић.

У Крагујевцу у Старој скупштини премијерка Ана Брнабић говориће на Сретењској академији "Културна дипломатија", док ће у Београду председник Србије Александар Вучић уручити одликовања појединцима и институцијама.

Дан државности Србије се обележава 15. и 16. фебруара.

По хроничарима, 15. фебруара 1804, устаници предвођени Ђорђем Петровићем-Карађорђем, на Збору у Орашцу, одлучили су да покрену Први српски устанак.

У наредних неколико година устаничка војска, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука, чиме је поћело стварања српске државе.

У Крагујевцу је, такодје 15. фебруара, али 31 годину касније, 1835. донет Сретењски устав, који је по наводима хроничара био један од најдемократскијих устава тог времена.

(Бета, 02.15.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »