Horski i baletski ansambl SNP: Uslovi rada sve gori, zarade manje od republičkog proseka

Beta 17.02.2024

Horski i baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu saopštili su danas da se pridružuju apelu članova Beogradske filharmonije, koji su prethodnih dana u javnost izneli niz problema u toj ustanovi, uz zahtev za poboljšanje materijalnog položaja muzičara."Niska primanja svakako imaju najveći uticaj na privatne živote zaposlenih i njihovih porodica. Većina kolega je primorana da radi više poslova kako bi obezbedila egzistenciju. Zarada iz meseca u mesec sve više kaska za republičkim prosekom. Ne razumemo zašto je naš rad toliko devalvirao. Želimo da, kao izvođači sa velike scene našeg najstarijeg teatra, postavimo pitanje na kom je mestu kultura u našoj državi", navodi se u saopštenju.

Iz horskog i baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta su naveli i da više od deset njihovih mladih kolega iz hora "godinama radi honorarno uz mizerne nadoknade, koje primaju sa velikim zakašnjenjima, dok je broj stalno zaposlenih smanjen za vise od 20 posto".

"U baletu je situacija još drastičnija. Mladi plesači i plesačice, koji nose repertoar naše kuće, godinama žive u prekarijatu. Nerešen penzioni status stavlja baletske igrače u nemoguć materijalni položaj na kraju kratke, ali izuzetno intenzivne karijere. To dalje rezultira nedostatkom radnih mesta za aktivne igrače", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su i zarade zaposlenih u tehnici Srpskog narodnog pozorišta "skandalozno niske".

"Već dugi niz godina najčešći faktor direktnog ometanja radnog procesa predstavljaju i određeni tehnički problemi sa zgradom pozorišta. Neophodno ih je što hitnije rešiti. Takođe, smatramo da je za korišćenje punog potencijala kadra našeg pozorišta potreban izdašniji budzet za produkcije, kao i da je ključno omogućavanje blagovremenog planiranja", zaključuje se u saopštenju.

(Beta, 02.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »