САД уложиле вето на резолуцију Савета безбедности УН о моменталном прекиду ватре у Гази

Бета 20.02.2024

САД су данас уложиле вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН у коме се тражи да се одмах прогласи прекид ватре у Гази.

То је трећи пут да САД улажу вето у том телу, од почетка рата змеђу Израела и палестинског исламистичког покрета Хамас.

Предлог резолуције, у коме се тражи да се одмах уведе хуманитарни прекид ватре који треба да поштују све стране, добио је 13 гласова, док је један био против а један уздржан - Велика Британија.

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд изјавила је јуче да је предложена резолуција, о којој се данас гласало, контрадикторна политици Беле куће за ослобађање талаца, пренели су данас израелски медији.

Нацрт резолуције предложен је пре више од две недеље, а она је рекла да би могао да угрози "осетљиве преговоре" чији је циљ посредовање око паузе у рату.

У току су преговори између САД, Египта, Израела и Катара о успостављању паузе у рату и ослобађању талаца заточених у Гази, пренели су израелски медији.

Гласало се у време када Израел планира да покрене офанзиву на Рафу, град на југу Појаса Газе, где се више од милион Палестинца склонило од сукоба са других подручја.

То изазива међународну забринутост јер се сматра да би такав потез могао нагло погоршати хуманитарну кризу на палестинској територији.

Вашингтон је већ два пута ставио вето на резолуције против Израла од почетка рата 7. октобра.

САД су се два пута уздржале и дозволиле да Савет усвоји резолуције у којима се захтевало да се повећа хуманитарна помоћ у Гази и позове на продужавање хуманитарне паузе у борбама.

(Бета, 02.20.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »