Tužilaštvo traži od policije informacije u vezi incidenta grčkog aviona na aerodromu u Beogradu

Beta 20.02.2024

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu zatražilo je od policije da utvrdi šta se dogodilo, u nedelju uveče na beogradskom aerodormu "Nikola Tesla", prilikom oštećenja putničkog aviona grčke avio-kompanije Maraton erlajnz (Marathon Airlines).

VJT je saopštilo da je uputilo Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje obaveštenja povodom događaja od 18. februara kada je avion sa 106 putnika, "u fazi preleta izašao sa poletno-sletne staze i udario u antene/svetla da bi potom prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla".

"Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice", piše u saopštenju.

Posebno je potrebno, kako je navedeno, da se proveri na koji je način došlo do kritičnog događaja, odnosno do oštećenja aviona, "da li je u bilo kom trenutku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade".

Tužilaštvo je u zahtevu policiji ukazalo i da je potrebno "da se obave razgovori sa zaposlenima u Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona".

"Potrebno je da se utvrdi da li je pilot imao nalog ili upozorenje iz Kontrole leta da ide na pistu D6 ili D5 kao i da se utvrdi da li je pilot postupio po nalogu – upozorenju, kao i sve druge okolnosti u vezi sa ovim događajem", dodalo je VJT.

Dodala je da je taj avion bio na na letu Er Srbije JU 324, odnosno za potrebe Er Srbije na relaciji Beograd – Dizeldorf.

Er Srbija je prethodno danas objavila da prekida saradnju sa partnerskom grčkom avio-kompanijom Maraton erlajnz.

(Beta, 02.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »