Milivojević za Betu: Dačić, Tončev i Zagrađanin su kao 'dobar, loš i zao'

Beta 21.02.2024

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je jedini ucenjivački kapacitet Socijalističke partije Srbije (SPS) pretnja Aleksandru Vučiću da će na gradskom nivou u Beogradu formirati vlast sa opozicijom, ukoliko stranci bude ugrožen opstanak.

Komentarišući oprečne stavove funkcionera SPS o mogućem pristupanju u Pokret za državu i narod, Milivojević je agenciji Beta kazao da su Ivica Dačić, Novica Tončev i Vladan Zagrađanin juče nastupili kao da su junaci filma "dobar, loš i zao".

"To je jedina moguća taktika na Vučićevu prisilnu ponudu da SPS postane deo pokreta po sistemu 'uzmi ili ostavi'. Stav Zagrađanina da bi ulazak socijalista u Vučićev pokret značilo odricanje od svega što su godinama gradili, je najbliži stavu biračkog tela SPS", ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, predsednik SPS Ivica Dačić neće smeti da se suprotstavi Vučićevom zahtevu.

"Trajno pristupanje Vučićevom pokretu značilo bi gašenje SPS. Dačić će biračima pokušati da relativizuje pristupanje pokretu tako što će na narednim lokalnim izborima ići u koaliciji sa SNS. Jedini kapacitet SPS-a da trguje s Vučićem je pretnja da će u Beogradu formirati vlast sa opozicijom, ali Dačić nema hrabrosti za takav potez, bez obzira na mogućnost da se njegova stranka utopi u pokret u kome će SNS biti okosnica", rekao je Milivojević.

Predsednik Izvršnog odbora SPS Vladan Zagrađanin poručio je juče da bi ulazak socijalista u Pokret za narod i državu čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić značilo odricanje svega što su socijalisti gradili godinama.

"Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama", naveo je Zagrađanin.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da ta stranka podržava formiranje pokreta koji bi objedinjavao aktivnosti vladajuće koalicije i svih drugih patriotskih stranaka.

Funkcioner SPS Novica Tončev rekao je agenciji Beta da će odluku o eventualnom pristupanju ili nepristupanju tom pokretu doneti stranački organi.

"Prvo moramo da se upoznamo sa platformom i uslovima kako ne bismo dozvolili da se SPS utopi u taj pokret. Mi smo sa Srpskom naprednom strankom (SNS) zajedno u Vladi Srbije i logično je da uđemo u pokret, ali ne i da se utopimo", kazao je Tončev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je pre sedam dana da je "došlo vreme za osnivanje velikog pokreta za narod i državu".

Vučić je osnivanje pokreta najavio više puta tokom 2023. godine, ali je ono više puta odlagano.

(Beta, 02.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »