PSG traži da Srbija podrži stav EU povodom smrti Navaljnog

Beta 22.02.2024

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) je danas podržao stav EU povodom smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru i tražio da se zvanični Beograd "što hitnije pridruži toj izjavi".

U saopštenju PSG piše da Srbija to do sada to nije učinila i da je "jedina je zemlja Zapadnog Balkana koja je odbila da se prikljuci ovom stavu (EU)".

EU pozvala je u utorak ruskog otpravnika poslova u Briselu da mu prenese "ogorčenje" zbog smrti Navaljnog u zatvoru, saopštila je diplomatska služba EU (EEAS).

Ovih dana je niz evropskih država, među njima Nemačka, Švedska, Finska, Španija, Italija, baltičke zemlje i Hrvatska, pozvale ruske ambasadore ili otpravnike poslova na razgovor zbog tog slučaja.

"EU je izrazila ogorčenje zbog smrti opozicionara Navaljnog, za šta su u krajnjoj instanci odgovorni predsednik (Vladimir) Putin i ruske vlasti", navodi se u saopštenju EEAS-a.

Član predsedništva PSG Natan Albahari je predsednika Srbije Aleksandar Vučića i vladajuću Srpsku naprednu stranku pitao "zašto se Srbija nije pridružila  saopštenju i zvaničnom stavu EU povodom smrti Navaljnog".

Pitao je "koji deo tačno smeta" vlasti Srbije u zajedničkom i ujedinjenom stavu EU, te "da li je to deo gde je EU ogorčena smrću opozicionog političara Alekseja Navaljnog".

Ili im, kako je pitao, smeta "deo teksta koji poziva Rusiju da smesta pusti iz pritvora stotine ljudi uhapšenih jer su želeli da odaju počast Navaljnom".

Ocenio je da je "za režim možda sporan i poziv za nezavisnu transparentnu međunarodnu istragu" od čega se, kako je ukazao, " izgleda plaše sve autokratske vlasti", ukljućujući i u Srbiji.

"Ovo je velika sramota za državu, a za tu sramotu su odgovorni Vučić i (premijerka) Ana Brnabić", kazao je Albahari.

Imali su "toliko prilika da jasno osude ubistvo Navaljnog, da pokažu trunku humanosti i da stanu iza borbe za demokratiju" i "morali su da stanu uz stav EU".

"Ali to je teško kada je vlast proevropska samo deklarativno a u stvari podržava ovakvu politiku Rusije, gde odavno više nema demokratije i ličnih sloboda", smatra Albahari.

Ocenio je da je "jasno da je za vlast teško da podrži stav EU" kada se, kako je naveo, u Srbiji hapse studenti i opozicioni političari, a preti se i prisluškuje civilno društvo.

Naveo je da "dnevna propaganda saopštava da smo okruženi neprijateljima", a "cela opozicija se naziva izdajnicima".

Albahari smatra da "još nije kasno da se Srbija vrati na evropski kurs" ali "vreme brzo ističe".

"Zato moramo hitno da se pridružimo, ne samo jučerašnjoj izjavi, već u potpunosti spoljnoj i bezbednosnoj politici EU", zaključio je Albahari.

Smrt Navaljnog (47) u udaljenom arktičkom zatvoru gde je izdržavao 19-godišnju kaznu, saopštena je u petak.

(Beta, 02.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »