Sijev rečnik: Visokokvalitetan razvoj

Beta 22.02.2024

Kineski predsednik Si Đinping oduvek stavlja "visokokvalitetan razvoj" u vrh svog plana upravljanja, ističući to kao prvi i najvažniji zadatak u naporima Kine da izgradi modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu.

Kako piše Sinhua, Si je 2017. godine doneo značajnu procenu da kineska ekonomija prelazi iz faze brzog rasta u fazu visokokvalitetnog razvoja.

On je primetio da je Kina dostigla kritičnu fazu u transformaciji svog modela rasta i da je suočena sa istaknutim problemima kao što su rastući troškovi rada, rastuća ograničenja resursa i životne sredine, neodrživi modeli ekstenzivnog razvoja i prepreke u ekonomskim tokovima.

Od tada je težnja za visokokvalitetnim razvojem postala ključni zahtev za kineske vlasti pri formulisanju ekonomske politike, što je dovelo do velikih promena, uključujući brzi tehnološki napredak, rastuću zelenu industriju i širi pristup tržištu za strane investitore.

U suštini, visokokvalitetan razvoj znači promenu od traženja rasta ka traženju boljeg rasta.

Po Sijevom mišljenju, visokokvalitetan razvoj je vrsta razvoja koja može zadovoljiti sve veću želju ljudi za boljim životom. Odražava novu filozofiju razvoja koja sadrži inovativan, koordinisan, zelen, otvoren i zajednički razvoj.

Tokom godišnje centralne ekonomske konferencije u Kini prošlog decembra, Si je rekao: "Imperativ je podržavati visokokvalitetni razvoj kao nepopustljivi princip nove ere".

(Beta, 02.22.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »