BBC vesti na srpskom

Fudbal i ženska prava: Brendan Rodžers optužen za seksizam, novinarku BBC-ja nazvao „dobrom devojkom"

Komentarom upućenim novinarki posle utakmice, trener Seltika Brendan Rodžers izazvao je burnu reakciju organizacija za zaštitu ženskih prava.

BBC News 27.02.2024
Brendan
BBC
Brendon Rodžers

Brendan Rodžers, trener škotskog velikana Seltika, izazvao je burnu reakciju u javnosti nakon što je novinarku BBC-ja tokom intervjua nazvao „dobrom devojkom".

Seltik je u nedelju savladao Madervel 3:1, ali je Rodžers odbio da odgovori na pitanje novinarke Džejn Luis, rekavši joj: „Dobra si devojka".

Organizacije poput Škotske feminističke mreže i „Za žene Škotske" apelovale su na Rodžersa da se izvini zbog „ponižavajućeg komentara".

Trenera Seltika, koji je prethodno u Engleskoj vodio Lester i Liverpul, novinarka je pitala o tesnoj trci za titulu u škotskom prvenstvu.

Rodžers je rekao da je o njegovom sastavu do sada napisano mnogo toga, ali da će tim „ispričati sopstvenu priču".

Kada ga je novinarka pitala šta to znači, odgovorio je „dobro znate šta to znači", da bi pre odlaska dodao: „Gotovo? Dobra devojčica, bravo".

Džejns Luis, BBC Škotska i Seltik su odbili da komentarišu Rodžersove reči.

Seltik je potom kontaktirao novinarku.

Džejns
BBC
Džejn Luis

Ubrzo su se oglasili iz organizacije „Za žene Škotske", iz koje navode da je „seksizam i dalje usađen u sport", što nazivaju „depresivnim".

„Postignuća žena se potcenjuju i odbacuju, dok se njihov profesionalni status podriva. Rodžers novinarki duguje izvinjenje."

Iz Škotske feminističke mreže dodaju da je Luis „samo radila njen posao", pokušavajući da dobije dodatno pojašnjenje o zagonetnom komentaru.

Odnos Rodžersa prema njoj nazivaju „snishodljivim" i smatraju da je „zaista tužno i depresivno što se tako nešto dešava u 2024. godini".

„Mislili smo da su dinosaurusi izumrli", naveli su.

Sportska novinarka Heder Djuar ipak ne veruje da je komentar Rodžersa bio seksistički.

„Mislim da je pogrešno procenjen, iako mislim da jeste bio upućen sa neke visine (u odnosu na novinarku). Da li se šalio ili ne, nemam pojma", rekla je Djuar za BBC radio Škotska.


Pogledajte video: Kako je Maroko uveo ravnopravnost na fudbalskom terenu


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.27.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »