Притворени председник Војног синдиката Србије започео штрајк глађу

Бета 27.02.2024

Лидер војног синдиката Србије Новица Антић, који је данас приведен, започео је штрајк глађу, рекао је новинарима у Крагујевцу његов бранилац Митар Крстић.

Он је навео да је започет предистражни поступак који ће бити настављен саслушањем пред Вишим јавним тужилаштвом (ВЈТ) у Новом Саду које је територијално надлежно.

На питање новинара за шта се Новица Антић терети, Крстић је рекао да је у питању "осетљив терен" и да ће највероватније доћи до преквалификације кривичног дела, али да докази не постоје и да је реч о политичком процесу.

"Овде је очигледно да се ради о политичком прогону, на томе је тежиште, а све остало ћемо саопштити накнадно, у току поступка и када одбрана буде имала прецизније информације", казао је Крстић.

Антић и више чланова и функционера Војног синдиката јутрос су приведени, потврдио је за агенцију Бета Новичин брат Васо Антић.

Европска федерација синдиката јавних служби саопштила је да озбиљно сумња у транспарентност судске истраге против председника Војног синдиката Србије Новице Антића.

"Овај напад долази након изјаве министра одбране Милоша Вучевића да синдикати у војсци никоме нису потребни. С обзиром на систематски прогон којем је синдикат изложен, и који је на мети министра одбране, озбиљно сумњамо у транспарентност судске истраге", навела је та федерација на друштвеној мрежи Икс (бивши твитер).

Припадници МУП-а Србије обавили су у току ноћи претрес кућа и станова припадника Војног синдиката Србије и њеног председника Новице Антића због наводних финансијских малверзација.

После саслушања, Антићу је одређено задржавање до 48 сати након чега је председник Војног синдиката ступио у штрајк глађу.

(Бета, 02.27.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »