Dobrili Vasiljević Smiljanić nagrada za životno delo u vezi sa osnaživanjem žena u selima Zlatibora

Beta 09.03.2024

  Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre  je u Etnografskom muzeju u Beogradu, na svečanosti "Ladies First - Nagrada Dobrila", dodelio je Dobrili Vasiljević Smiljanić nagradu i plaketu za životno delo u vezi sa osnaživanjem žena u selima Zlatibora. 

"Dobrila Vasiljević Smiljanić je bila pionir, istinski šampion emancipacije", rekao je Žofre na ceremoniji. Prema njegovim rečima, "Dobrilin primer otelotvoruje etos izgradnje zajednice, solidarnosti, inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti".{image2} "To je sve ono za šta se mi u EU zalažemo", rekao je šef Delegacije EU po dodeli nagrade i plakete za životno delo. {video1} Na svečanosti je predstavljena monografija o Dobrili Smiljanić koju je napisao Zoran Jeremić, i koja je prevedena na engleski jezik.{image3} Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković ocenila je da je Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, koja je prednjačila u odnosu na Evropu i svet, ali da je potrebno još zajedničkog rada kako bi postojala potpuna radna ravnopravnost u društvu. Gojković je kazala da su žene u Srbiji dobile pravo da se školuju i glasaju pre nego što se to desilo u nekim naprednijim državama.{image4} "Pravo školovanja za devojčice kod nas ostvareno je još 1842. godine. Žene su pravo glasa dobile pre više od jednog veka, s obzirom na to da su još na Velikoj narodnoj skupštini, 1918. godine, glasale za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji delova države koji su bili pod Austrougarskom imperijom", kazala je ministarka.{image5} Ona je rekla da joj je drago što je ostvarena njena ideja da se obnovi zaveštanje Dobrile Smiljanić, pošto je ta žena dala doprinos ekonomskom osnaživanju žena i ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti. {image6} Po rečima ministarke, rad Dobrile Smiljanić nastaviti da živi kroz nagradu sa njenim imenom.

Gojković: Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković ocenila je da je Srbija u pogledu prava žena oduvek bila napredna zemlja, koja je prednjačila u odnosu na Evropu i svet, ali da je potrebno još zajedničkog rada kako bi postojala potpuna radna ravnopravnost u društvu.{video2} U Etnografskom muzeju na svečanosti "Ladies First – Nagrada Dobrila" ministarka je kazala da su žene u Srbiji dobile pravo da se školuju i glasaju pre nego što se to desilo u nekim naprednijim državama.{image7} "Pravo školovanja za devojčice kod nas ostvareno je još 1842. godine. Žene su pravo glasa dobile pre više od jednog veka, s obzirom na to da su još na Velikoj narodnoj skupštini, 1918. godine, glasale za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji delova države koji su bili pod Austrougarskom imperijom", kazala je ministarka.{image8} Ona je rekla da joj je drago što je ostvarena njena ideja da se obnovi zaveštanje Dobrile Smiljanić pošto je ta žena dala doprinos ekonomskom osnaživanju žena i ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti, a po rečima ministarke, rad Dobrile Smiljanić nastaviti da živi kroz nagradu sa njenim imenom.{image9}

Na svečanosti je predstavljena monografija o Dobrili Smiljanić prevedena na engleski jezik. CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 03.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »