MUP upozorio na prevaru građana putem SMS-a ili i-mejla, apel građanima da ne otvaraju poruku

Beta 12.03.2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je danas pozvalo građane da ni u kojem slučaju ne otvaraju linkove u SMS ili i-mejl poruci kojom se od njih traži "ažuriranje" ličnih podataka zbog navodne isporuke ili isplate, i da ne stupaju u komunikaciju s pošiljaocima takvih poruka.

MUP je u na Instagramu naveo da je cilj tih poruka krađa ličnih i osetljivih podataka građana radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi uz pomoć tih podataka.

Primer takve poruke je: "Paket je stigao u skladište, ažurirajte svoju adresu u roku od 12 sati, inače ćemo izgubiti vaše artikle", uz koju je poziv da se klikne link gde se to navodno može uraditi.

Ukoliko su ipak otvorili link i ostavili lične podatke, MUP je građane pozvao da o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Lične podatke na internetu delite samo u izuzetnim slučajevima i to kada prethodno proverite validnost fizičkih ili pravnih lica koji podatke potražuju" - upozorio je MUP.

(Beta, 03.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »