Incidenti na izborima u Rusiji: Paljenje glasačkih kutija, ubacivanja zelene tečnosti u njih

Beta 15.03.2024

Tokom predsedničkih izbora u Rusiji, na kojima će Vladimir Putin sasvim izvesno pobediti, zabeleženo je barem pet-šest slučajeva vandalizma na biračkim mestima, uključujući jedno bacanje molotovljevog koktela i niz ubacivanja zelene tečnosti u glasačke kutije.

Ovakvo postupanje deluje kao posveta pokojnom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom koji je 2017. godine bio napadnut tako što mu je dezinfekciono sredstvo zelene boje bačeno u lice.

U Rusiji, koja ima 11 časovnih zona, glasanje traje tri dana; počelo je danas i završava se u nedelju.

Zvaničnici kažu da je glasanje proteklo u redu, s tim da je u Sankt Peterburgu jedna žena bacila molotovljev koktel na krov škole u kojoj se nalazi glasačko mesto, javljaju lokalni mediji.

Zamenik šefa centralne izborne komisije Rusije je izjavio da je na pet mesta uključujući Moskvu zabeleženo da su ljudi ubacivali zelenu tečnost u glasačke kutije.

Ruski mediji takođe javljaju preko mreže Telegram da je jedna žena u Moskvi zapalila glasačku kutiju.

Takvi postupci su u Rusiji neverovatno rizični, jer se ometanje izbornog procesa kažnjava sa do pet godina zatvorske kazne.

Vladimir Putin se bori za peti predsednički mandat i doslovno nema izazivača, jer su svi njegovi oponenti u zatvoru ili egzilu.

Aleksej Navaljni, koji je među njima bio najžešći, umro je u zatvoru u kažnjeničkoj koloniji na Arktiku prošlog meseca.

Tri kandidata koji se takmiče sa Putinom su političari niskog profila, i mada su formalno opozicija, oni su na liniji sa Kremljem.

(Beta, 03.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »