Ovaj čovek je kriv za sve: Ko je ratni huškač koji je izazvao martovski program izmišljenom pričom o utapanju trojice albanskih dečaka u Ibru i paljenju Albanaca u Trepči (foto)

Blic 17.03.2024
Ovaj čovek je kriv za sve: Ko je ratni huškač koji je izazvao martovski program izmišljenom pričom o utapanju trojice…

Tačno 20 godina je prošlo od jezivog martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji u kojem je ubijeno 16 i proterano više od 4.000 Srba, a malo ko zna ko je nahuškao oko 60.000 kosovskih Albanaca na taj zločin. Reč je o Haljitu Beraniju, prištinskom ekstremisti i propagatoru mržnje koji je gotovo celu svoju karijeru izgradio na lažnim, senzacionalističkim i ratnohuškačkim vestima na račun Srba.

Kako su pisali kosovski mediji, Beranijeva je, na primer, bila vest da su Srbi spaljivali Albance u Trepči 1999. godine, za koju novinari uglednog "Vol strit džornala" (WSJ) nisu našli dokaze. A njegova je bila i lažna vest iz 2004. godine da su "srpski banditi" praktično naterali albanske dečake da se utope u reci, što je pokrenulo talas martovskog etničkog nasilja nad Srbima. Izveštaji OEBS-a i "Human Rights Watcha" su, međutim, istakli nalaze istraga suprotne

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »