Jedinstvena Srbija, SDPS i SVM će podržati izbor Ane Brnabić, Nestorovićevi poslanici protiv

Beta 18.03.2024

Poslanici Jedinstvene Srbije (JS), Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) će glasati za izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije, najavili su danas u parlamentu predstavnici te tri stranke.

JS, SDPS i SVM su dugogodišnji koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koja je Brnabić i predložila za novu predsednicu Skupštine Srbije.

Poslanik JS Života Stračević je među razlozima za podršku Brnabić izdvojio njen rad, u više mandata, na funkcji premijerke dok je poslanik SVM Balint Pastor naveo da ona može da očekuje pomoć i saradnju SVM i na novoj dužnosti.

Pastor je izrazio nadu i da će opozicija prihvatiti, kako je kazao ispruženu ruku Brnabić za uspostavljanje dijaloga.

Da će i Socijaldemokratska partija Srbije podržati kandidaturu Ane Brnabić najavio je predsednik poslaničke grupe SDPS Branimir Jovanović.

"Očekujemo da će Ana Brnabić na najbolji način predstavljati skupštinu i u Srbiji i u inostranstvu", rekao je Jovanović i dodao da je ona dokaz šta znači posvećenost.

Aleksandar Pavić iz grupe "Mi glas iz naroda- Dr Branimir Nestorović" rekao je da je Brnabić nastavila politiku urušavanja pozicije države na Kosovu i Metohiji i da je vlast pristajala na jednostrane ustupke oko najvažnijih pitanja.

Pavić je naveo kao primere zakona čije će ukidanje tražiti, zakon o rodnoj ravnopravnosti i o razoružavanju Srbije, a brine ga kaže i mogućnost novih konflikata.

"Ako predsednik države u ovakvo vreme ne bude mogao da obavlja svoju dužnost, privremeno, ona ga po zakonu menja predsednik skupštine i u to vreme dok ga menja, bude vrhovni komandant vojske. Mi nismo spremni da prohvatimo takav rizik da Ana Brnabić upravlja vojskom", rekao je Pavić i dodao da zato ta grupa neće podržati izbor Ane Brnabić.

U ime predlagača poslanik SNS-a Milenko Jovanov rekao je da će Brnabić ostati upamćena kao šef vlade koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji, ali da poslanik Pavić to nije pomenuo.

On je istakao i da "neće biti potrebe da bilo ko menja predsednika države" i da o tome neće ni da diskutuje.

U Skupštini Srbije traje rasprava o izboru predsednika, a jedini kandidat je Ana Brnabić.

(Beta, 03.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »