NVO: Borci za slobodne i fer izbore u Srbiji ne smeju biti meta državnih zvaničnika

Beta 18.03.2024

Više nevladinih organizacija (NVO) je danas izrazilo "veliku zabrinutost za život i zdravlje" mladih aktivista i aktivistkinja koji se za fer i slobodne izbore u Srbiji bore usled javnih napada najviših državnih zvaničnika.

NVO su u zajedničkom saopštenju navele da je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić sinoć na televiziji Pink pozvala institucije "da rade svoj posao" u slučaju aktivista neformalne grupe "SviĆe" Nikole Ristića, koga je nazvala "nasilnikom i fašistom" i u slučaju Ivana Bjelića iz iste grupe.

NVO su iznele da "na osnovu dosadašnjeg iskustva, ove reči razumemo kao pritisak izvršne vlasti na tužilaštvo da bi se aktivisti kaznili samo na osnovu instrukcije premijerke".

"Uvrede i diskvalifikacije koje je iznela premijerka, inspirišu nasilje i stvaraju atmosferu u kojoj su napadi na aktiviste i aktivistkinje opravdani, što predstavnici vlasti dobro znaju" - upozoreno je u saopštenju.

NVO su osudile zastrašivanje i naglasile da posebno zabrinjava jer to dolazi od predsednice odlazeće vlade koja "verbalno napada aktiviste relativizujući termin fašizma".

U Srbiji koja je "već godinama izložena kritikama zbog postupanja prema aktivistima i aktivistkinjama, što iz godine u godinu potvrđuju i izveštaji Evropske komisije, ovakvo ponašanje premijerke predstavlja opravdan razlog za brigu" - piše u saopštenju.

NVO su naglasile da vršioci najviših javnih funkcija, srazmerno stepenu ovlašćenja, moraju biti odgovorni za javno izgovorenu reč, posebno o građanima koji argumentovano kritikuju vlast.

Saopštenje su potpisali Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Slavko Ćuruvija fondacija, Partneri Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava i drugi.

Nevladina organizacija CRTA takođe je danas reagovala na nastup Ane Brnabić na televiziji Pink kao "jeftino, ali i opasno politikanstvo" odlazeće premijerke u pokušaju da dokaze o netačnosti biračkog spiska predstavi kao "nekakav hir programskog direktora Crte Raše Nedeljkova".

CRTA je ocenila da zabrinjava što država "i dalje odbija da prizna da (s biračkim spiskom) postoji problem, ogroman i očigledan, koji je nažalost u znatnoj meri država sama i stvorila".

"Umesto da na odgovornost budu pozvani oni koji su podsticali, omogućavali i učestvovali u krivičnim delima i drugim protivzakonitim postupcima (u vezi s biračkim spiskom), visoka predstavnica vlasti etiketira jednog aktivistu organizacije posvećene javnom interesu, perfidno ga predstavljajući kao osobu koja iz ko zna kakvih bolesnih ili zlih pobuda želi uvid u lične podatke građana", navodi se u saopštenju.

(Beta, 03.18.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »