Ustavni sud: Milanović ne može da učestvuje na izborima dok je predsednik države

Beta 18.03.2024

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima dok je na toj funkciji, objavio je danas Ustavni sud Hrvatske.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da je s devet glasova za i dva protiv Ustavni sud zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima ili istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

"To je nespojivo s njegovim ustavnim položaj i ovlašćenjima i načelom podele vlasti", rekao je Šeparović o Milanovićevoj najavi da će biti na listi opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i njihov kandidat za premijera.

On je dodao da ukoliko predsednik želi da se kandiduje, mora odmah da podnese ostavku predsedniku Ustavnog suda i u tom slučaju menjao bi ga predsednik Sabora Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice.

Tada ni Jandroković ne bi mogao da učestvuje na izborima, 17. aprila.

"Nadam se da će predsednik i SDP će poštovati upozorenje Ustavnog suda. Šta ako ne bude, ne želim da prejudiciram", rekao je Šeparović upitan o Milanovićevoj najavi da će ostati kandidat za premijera SDP bez obzira na odluku Ustavnog suda, ali da neće biti kandidat za poslanika na listi SDP.

Predsednik Ustavnog suda upozorio je da će se taj sud koristiti "svim ovlašćenjima koja mogu da idu sve do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka počevši od kandidacionog postupka, pa nadalje, uključujući i odluku o raspisivanju izbora".

Šeparović je rekao da će Ustavni sud "strogo kontrolisati" ceo izborni proces.

On je zaključio i da je Milanović od petka kada je najavio kandidaturi postupao neustavno.

Odluka predsednika Milanovića, bivšeg predsednika SDP, da učestvuje na parlamentarnim izborima na listi SDP i da bude kandidat te stranke za premijera izazvala je veliko iznenađenje u zemlji, ali i polemiku da li pre kandidature treba da podnese ostavku.

Više ustavnih stručnjaka upozorilo je da bi učešćem na izborima na listi SDP Milanović prekršio Ustav, dok su u SDP istakli da kandidatura Ustavom nije eksplicitno zabranjena.

Predsednik SDP Peđa Grbin pozvao je ranije Ustavni sud da se izjasni o tome da li je dozvoljeno ono što Ustavom nije zabranjeno.

Milanović je juče ponovio da neće podneti ostavku na mesto predsednika bez obzira na odluku Ustavnog suda.

"Na ovim ću izborima učestvovati kao kandidat za premijera i pobediti. Ako ustavni sudije izvrše nalog kukavice (premijera Andreja) Plenković, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina, pa me spreče da budem kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on kandiduje, lista naše koalicije će svejedno da pobedi", rekao je Milanović.

On je naglasio da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li biti na listi SDP.

Deo stranaka uglavnom levice i centra pozdravilo je Milanovićevu odluku o izlasku na izbore na kojima će se suprotstaviti aktuelnom premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreju Plenkoviću, čiji je bio glavni kritičar sve vreme mandata.

Iz HDZ su oštro kritikovali njegov potez, a Plenković je rekao da Milanović za njih više nije predsednik države.

Brojni analitičari u prvim reakcijama istakli su da Milanović preuzima rizik, ali i da daje vetar u leđa opoziciji koja je bila gotovo bez šanse na parlamentarnim izborima, bez obzira na to hoće li biti na listi ili samo kandidat za premijera.

Neki od njih ukazali su da je Milanovićev postupak već dao rezultat budući da poslednja istraživanja javnog mnenja pokazuju veliki skok SDP.

Milanoviću petogodišnji predsednički mandat ističe početkom 2025. godine a redovni predsednički izbori treba da budu održani krajem ove godine.

(Beta, 03.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »