Uprava za krivične sankcije odbacila tvrdnje da je Kokanovićevo zdravstveno stanje ugroženo

Beta 19.03.2024

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ministarstva pravde odbacila je danas navode da je zdravsveno stanje advokata Čedomira Kokanovića, koji se nalazi u pritvoru, bilo ugroženo.

Kokanovićev branilac, advokat Ivan Ninić juče je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je Kokanović iz pritvora u Okružnom zatvoru (OZ) u Novom Sadu "u teškom zdravstvenom stanju" doveden na ročište, kao i da je nakon toga prevezen na pregled u Klinički centar Vojvodine.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u današnjem saopštenju navela da je Kokanovića pre suđenja pregledao zavodski lekar i prepisao mu terapiju za mučninu, nakon čega se on na isti simptom požalio i na suđenju, zbog čega su ga u sudnici pregledali i lekari Hitne pomoći.

"Na osnovu preporuke lekara Hitne pomoći, a uz saglasnost sudije, pripadnici Službe za obezbeđenje OZ Novi Sad su ga odvezli u Klinički centar Vojvodine gde su obavljene laboratorijske analize i specijalistički pregled nakon čega je on vraćen u pritvorsku jedinicu", dodaje se u saopštenju.

Uprava navodi i da Kokanović nije prevezen sanitetom u kome se osobi u teškom zdravstvenom stanju može pružiti neodložna lekarska pomoć, već specijalnim vozilom Okružnog zatvora, i postavilo pitanje zašto "ovo potencijalno životno ugroženo lice nije odmah hospitalizovano", ukoliko su Ninićeve tvrdnje tačne.

"Ističemo da je ovo lice ponovo danas pregledao zavodski lekar OZ Novi Sad koji je zaključio da lice nema tegobe od prethodnog dana niti ima potrebe za hospitalnim lečenjem", piše u saopštenju.

Uprava je dodala da Kokanović od dolaska u pritvor 28. januara dobija svu potrebnu medicinsku negu, da su 12. marta obavljani pregledi kod lekara specijaliste zbog njegove hronične bolesti, koji je utvrdio da nije došlo do pogoršanja stanja, kao i da je nastavak primene inovativne terapije zakazan na referentnoj klinici u Beogradu ove sedmice.

Predstavnici Protestnog odbora advokata prošlog ponedeljka su izjavili da se zdravstveno stanje advokata Čedomira Kokanovića, koji se tereti za proganjanje predsednika Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimira Beljanskog, pogoršalo u pritvoru, usled neredovnog uzimanja terapije na Institutu za reumatologiju.

Kokanović se od kraja januara nalazi u pritvoru, a tereti se za krivično delo proganjanje i krivično delo ometanje pravde koja zbirno mogu da dovedu do višegodišnje zatvorske kazne.

On je osumnjičen da je od kraja 2020. godine, pa do dana hapšenja, putem Vajbera i društvene mreže Iks, upućivao uvrede Beljanskom koji je zbog toga protiv njega pokrenuo niz disciplinskih postupaka, ali i podneo pet krivičnih tužbi zbog krivičnog dela uvrede.

U rešenju o zadržavanju se navodi da je Kokanović u martu prošle godine, Vajber grupi "Jedinstveni advokati" poslao "stiker", fotomontažu fotografije na kojem je bio prikazan automobil Vladimira Beljanskog u plamenu.

Taj automobil je 4. januara ove godine zaista i zapaljen.

(Beta, 03.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »