САД представиле нацрт резолуције УН о хитном прекиду ватре у Гази

Бета 21.03.2024

Сједињене Америчке Државе су представиле нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација којом се позива на "хитан прекид ватре повезан с ослобађањем талаца" у Појасу Газе, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Он је то рекао током турнеје по Блиском истоку у оквиру које ће посетити Израел у петак, јавио је данас Франс прес.

Кључни присталица Израела, САД, су ставиле вето на раније резолуције Савета безбедности о прекиду ватре у рату који траје готово шест месеци, противећи се у фебруару коришћењу термина "хитан" у нацрту који је поднео Алжир.

У протеклим недељама је међутим Вашингтон појачао притисак на свог савезника инсистирајући да екстремисти Хамаса морају одмах ослободити таоце отете 7. октобра у нападима на Израел.

Блинкен је у Саудијској Арабији изразио наду да ће већина земаља подржати резолуцију САД која позива на хитан прекид ватре повезан с ослобађањем талаца.

Он је за саудијски медиј Ал Хадат оценио да ће то бити снажна порука, снажан сигнал.

"Наравно ми стојимо уз Израел и његово право да се брани, али у исто време је императив да фокус буде на цивилима који могу бити повређени и који тако ужасно пате, заштити цивила, испоруци хуманитарне помоћи њима", рекао је Блинкен.

Амерички званичници су преговарали о алтернативном тексту откако су блокирали алжирски нацрт резолуције која позива на "хитан хуманитарни прекид ватре" у Гази крајем фебруара.

Та алтернатива која се фокусира на подршку шестонедељном примирју у замену за ослобађање талаца имала мало шансе да буде усвојена, рекли су дипломатски извори.

Нова верзија у који је увид имао Франс прес наглашава "потребу за хитним и одрживим примрјем да се заштите цивили на свим странама, омогући испорука основне хуманитарне помоћи и ублажавање патњи повезано са таоцима који се још држе".

Гласање о овом нацрту још није заказано.

Блинкен се састао са саудијским министром спољних послова Фајслаом бин Фарханом и престолонаследником Мухамедом бин Салманом убрзо после доласка у краљевину у среду, прву станицу регионалне турнеје у оквиру које ће данас посетити Египат и сутра Израел.

(Бета, 03.21.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »