Blinken doputovao u Izrael da razgovara sa Netanjahuom o ratu u Gazi

Beta 22.03.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Izrael na razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o ratu u Gazi u vreme kada su se povećale razlike u odnosu na taj sukob između dve zemlje saveznice.

Blinken je doputovao iz Kaira u okviru svoje šeste posete Bliskom istoku od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, javlja Frans pres.

Očekuje se da će Blinken istaći da je potrebno hitno povećati humanitarnu pomoć razorenoj palestinskoj teritoriji i apelovati na Izrael da ne pokreće veliku kopnenu ofanzivu na Rafu, jer mnogi ljudi strahuju da će se time još više pogoršati ionako katastrofalna humanitarna kriza u Gazi.

"Velika vojna operacija u Rafi bila bi greška, nešto što mi ne podržavamo", rekao je Blinken u Kairu gde se sastao sa najvišim diplomatama Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je takođe rekao da ta ofanziva "nije neophodna da bi se bavilo Hamasom" što je, kako je ocenio, "neophodno", preneo je Asošiejted pres.

Blinken će predstaviti Netanjahuu alternative u diskusijama koje će se nastaviti naredne nedelje kada izraelski ministar odbrane Joav Galant i delegacija visokih izraelskih zvaničnika odvojeno posete Vašington.

Blinkenova kratka poseta Izraelu, koja je najavljena tek u sredu, nije bila deo prvobitnog plana bliskoistočne turneje u okviru koje je posetio i Saudijsku Arabiju.

Državni sekretar SAD je u Izraelu na dan kada se očekuje sastanak obaveštajnih zvaničnika SAD, Izraela,Egipta i Katara u Dohi na kojem će se razgovarati o detaljima predloženog sporazuma o primirju u ratu za oslobađanje talaca.

Katar i u manjoj meri Egipat su glavni sagovornici Hamasa koji je do sada odbio predloge u pregovorima.

(Beta, 03.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »