Mediji: SAD, Turska, Velika Britanija i Albanija najaktivnije u transformaciji KBS u vojsku

Beta 24.03.2024

Oružane snage SAD, Turske, Velike Britanije i Albanije najaktivnije učestvuju u transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža pozivajući se na zvanične podatke iz Prištine.U poslednjih nekoliko meseci, kako govore vesti objavljene na portalima Ministarstva odbrane i bezbednosnih snaga u Prištini, proces transformacija bezbednosnih snaga u vojsku odvija se putem školovanja oficira i podoficira, specijalističke obuke i brojnih zajedničkih aktivnosti.

Poslednja u nizu aktivnosti je otvaranje Centra za obuku za sajber odbranu koji je otvorio kosovski premijer Aljbin Kurti u prisustvu ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, komandanta bezbednosnih snaga i drugih visokih zvaničnika Vlade u Prištini.

Otvaranju su prisustvovali i šef NATO tima za vezu i obuku (NALT) na Kosovu i Metohiji brigadni general Ralf Peter Hamerštajn i ambasador Velike Britanije Džonatan Hargrejvs a pokretanje centra podržali su SAD, Velika Britanija i Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga - međunarodna nevladina organizacija iz Ženeve.

Najveću podršku kosovske bezbednosne snage imaju u obuci ljudstva za različite vojne i nevojne zadatke i dok je u prvim godinama posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, težište bilo na obuci za delovanje u vanrednim situacijama, u poslednjih nekoliko godina najviše se radi na borbenoj obuci.

Kako je Balkanska bezbednosna mreža ranije pisala, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga ide u Belize, za tu misiju se pripremaju sa Oružanim snagama Albanije i učestvovaće na vojnoj vežbi koju predvode Oružane snage Velike Britanije.

Krajem prošle godine, ministarstvo bezbednosnih snaga u Prištini, raspisalo je konkurs za izbor dva kandidata za školovanje na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhurst u Velikoj Britaniji koje traje godinu dana, posle čega se dobija čin potporučnika.

Bezbednosne snage Kosova možda najintenzivnije sarađuju sa Oružanim snagama Albanije gde se najviše uvežbavaju klasična borbena dejstva.

Kako Priština planira nabavku helikoptera u Albaniji se održava trenaža pilota transportnih helikoptera. Česte su posete zvaničnika Tirane i Prištine, planiraju se brojne aktivnosti pa i obuka pripadnika KBS-a u specijalnim jedinicama albanske vojske.

U decembru 2023. Kosovske bezbednosne snage učestvovale su na vojnoj vežbi "Fekeni 23" gde je uvežbavano dejstvo pešadijskih jedinica u zimskim uslovima, na poligonu Biza u Albaniji.

Predstavnici SAD su nedavno sa zvaničnicima iz Prištine održali redovne bilateralne odbrambene konsultacije a saradnju će ove, kao i ranijih godina, sprovoditi Nacionalna garda Ajove kroz program državnog partnerstva i Evropska komanda Oružanih snaga SAD.

Poslednje značajne aktivnosti bile su jednomesečni boravak pripadnika tima specijalnih snaga SAD na Kosovu i Metohiji, gde su obučavali pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i obuka koju su američki instruktori održali za deminersku četu KBS.

Amerikanci su pružili i najveću pomoć u opremanju Kosovskih bezbednosnih snaga pa je pored 51 vozila Hamer, koje je Priština kupila, kroz donaciju SAD dobila još oko 150 tih vozila.

Stejt Department je ranije odobrio prodaju 246 protivoklopnih raketa Džavelin sa 24 lansirne jedinicea 2021. godine SAD su kosovskih snagama donirale 55 oklopnih borbenih vozila M1117 koje od naoružanja poseduju bacače granata kalibra 40 mm i teške mitraljeze 12,7 mm.

Kako Balkanska bezbednosna mreža saznaje, transportni avioni američke vojske C-17 Gloubmaster u poslednjih nekoliko meseci više puta su sletali na aerodrom Slatina kod Prištine, zaobilazeći vazdušni prostor koji kontroliše Srbija. To odudara od rute koja se inače koristi za tovare namenjene Vojsci SAD i drugim snagama KFOR-a koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini.

U Turskoj je nedavno izvedena obuka za posluge minobacača Kosovskih snaga bezbednosti, koje u svom arsenalu imaju minobacače turskog porekla – Aselsan Alkar kalibra 120 milimetara i MKEK NT1 kalibra 81 milimetar. Nabavljene su, ali još nisu isporučene vučne haubice Boran kalibra 105 mm.

Kosovski ministar odbrane je krajem januara posetio Tursku gde je potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a obišao je i centar turske vojske za obuku specijalnih jedinica - sa idejom da se razmotri obuka pripadnika KBS-a u tom centru za obuku.

Turska je Prištini prodala i borbeno-izviđačke dronove Bajraktar TB2, zatim protivoklopne rakete OMTAS, a govori se i o nabavci sistema PVO kratkog dometa.

Kosovske bezbednosne snage dobile su kao donaciju iz Turske, tri oklopna izviđačka vozila Kobra dok su kupile šest kao i daljinski upravljive borbene stanice (DUBS) za njih.

Minobacači i artiljerija, kao i helikopteri jesu i biće snage za pružanje vatrene podrške pešadiji Kosovskih bezbednosnih snaga. Pripadnici KBS-a još od 2016. godine povremeno učestvuju na međunarodnoj vežbi vežbi "Adriatik Strajk" u Sloveniji, gde se uvežbavaju kontrolori vatrene podrškke (JTAC - Joint Terminal Attack Controler) iz većine zemalja članica NATO-a.

NATO je zvanično rezervisan prema transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga dok pripadnici KFOR-a učestvuju u više aktivnosti sa pripadnicima te formacije, najčešće u deminiranju i uklanjanju improvizovanih eksplozvinih naprava dok za sada nema vojne borbene obuke pod okriljem NATO-a.

Međutim, međunarodne snage KFOR-a koje su nadležne za kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije dopuštaju letove bespilotne letelice Bajraktar TB2 Kosovskih bezbednosnih snaga.

Najveća aktivnost KBS sa stranim partnerima odvija se u Centru za traganje i spasavanje u mestu Pomazatin kod Kosova Polja gde je obuku do sada prošlo više od 3.000 spasilaca iz desetak zemalja. Centar je deo Nacionalne garde, nove organizacione jedinice KBS-a.

U svetlu najave da će Priština uvesti obavezno služenje vojnog roka, južnu pokrajinu je u novembru 2023. posetila vojna delegacija Švajcarske - zemlje koja ima obavezno služenje vojnog roka a jedna od glavnih tema razgovora bilo je prenošenje švajcarskih iskustava u regrutaciji vojnika.

Podaci sa zvaničnih portala govore da su se pripadnici KBS-a obučavali i u Hrvatskoj a sporazumi o odbrambenoj saradnji za 2024. godinu nedavno su potpisani sa Jordanom, Italijom i Austrijom.

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci nedavno je posetio Finsku, gde je obišao i Centar za izuzetnost NATO za borbu protiv hibridnih pretnji i izrazio interesovanje da se pripadnici KBS-a obučavaju u tom centru.

(Beta, 03.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »