Дачић о СБ: Преседан који се одавно није десио

Бета 25.03.2024

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је вечерас у згради Уједињених нација да спречавање расправе о НАТО бомбардовању Југославије у Савету безбедности представља "преседан који се одавно није десио" и да је Србија разочарана таквим исходом.

Након што на вечерашњој седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) није прихваћен предлог Русије да се расправља о НАТО бомбардовању Југославије, Дачић је на конференцији за медије у седишту УН у Њујорку рекао да је Србија разочарана "због тога што је спречено да се у СБ УН чује истина о агресији НАТО-а".

"Дошли смо на позив СБ УН да расправљамо о овој теми. Сматрамо да је та тема изузетно важна за међународно-правни поредак и да се данас, као што је и само бомбардовање Србије било изведено као преседан, десио један преседан који се одавно није десио у СБ УН. Уведено је процедурално гласање, о чему је требало много раније да одлучују, а не кад је седница већ почела", казао је Дачић.

За дневни ред седнице гласале су три чланице Савета безбедности - Русија, Кина и Алжир, док је осталих 12 било уздржано. За усвајање је било потребно девет гласова.

Дачић је захвалио Русији, Кини и Алжиру, док је за земље које су биле уздржане рекао да су многе од њих заузеле такав став "јер нису хтеле да намећу себи проблеме у односима са великим силама", а да неке "нису желеле да се говори о нечему о чему очигледно постоје двоструки стандарди".

"Говорили су 1999. да је бомбардовање било потребно због хуманитарних разлога. А какви су то хуманитарни разлози били говори податак да је извршено готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије. Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба практично протерано у последњих неколико месеци, када Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али се зато награђује чланством у разним међународним организацијама као што су Парламентарна скупштина НАТО-а и Савет Европе", навео је Дачић.

Он је казао да му је "жао што неке земље преузимају улогу гласноговорника оних који су извршили агресију на Југославију" и додао да ће оно што није могао да каже на седници СБ УН дистрибуирати свим медијима - "да је НАТО агресија нелегална са аспекта међународног права".

Навео је да употреба силе у међународним односима представља кршење темељних принципа међународног права и додао да су то и саме чланице НАТО-а говориле, "квалификујући ту акцију као нелегалну, али легитимну употребу силе у циљу заустављања наводне хуманитарне катастрофе".

"Цинично је да данас не можемо ни да говоримо о томе у СБ УН, а пре 25 година нису ни питали СБ УН да ли ће да нас бомбардују. Поред бомби, не можете ништа ни да кажете о свему томе. То говори о међународно-правном поретку, то говори о међународном праву, то говори да ли УН и даље постоје", рекао је Дачић.

Додао је да самовољна употреба оружане силе није допуштена и да је једино могућа у строго дефинисаним условима који су предвиђени Повељом УН.

"НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију. Зато што је свих ових година и деценија била у питању нелегална борба за одвајање Косова од Србије и Југославије", рекао је Дачић.

(Бета, 03.25.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »