BBC vesti na srpskom

Израел и Палестинци: Бајден је одлучио да јаке речи са Нетањахуом нису довољне

ББЦ уредник за међународне односе Џереми Боуен о одлуци САД да не уложе вето на резолуцију Савета безбедности УН којом се позива на прекид ватре у Гази.

BBC News 26.03.2024  |  Џереми Боуен - ББЦ уредник
US President Joe Biden and Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu seated next to each other at a press conference. American and Israeli are lined up in the background
Реутерс

Недељама уназад, амерички председник Џозеф Бајден и његови сарадници губе стрпљење због начина на који Израел води рат у Појасу Газе.

Из недеље у недељу су заоштравали поруке како би исказали незадовољство Израелу и ширем свету.

Одлука Америка да не уложи вето на најновију резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре показује да је Бајден преломио - јаке речи нису довољне.

Израел је остао без дипломатске заштите када је реч о вођењу рата и то је значајан корак.

Став Америке показује и дубину јаза који се отворио између Беле куће и израелског премијера Бењамина Нетањахуа.

Нетањаху је одговорио на одлуку најважнијег савезника Израела.

Осудио је одлуку САД да не искористи вето, рекавши да је то наштетило ратним напорима и покушајима да се ослободе таоци које је Хамас заробио 7. октобра прошле године.

Бајден и његови највиши званичници могли би да схвате те примедбе као израз крајње незахвалности Израела.

Бајден је дубоко везан за Израел, себе назива ционистом и пружио је израелском народу емотивну подршку, као и сву војну и дипломатску помоћ која је њиховој држави била потребна од 7. октобра прошле године.

Он жели да таоци буду ослобођени, као и уништење Хамаса као војне силе.

Али Бајден жели да Израел то уради, како је рекао, „на ваљани начин&qуот;.

У разорним првим недељама рата, Бајден је упозорио Израел да не буде заслепљен бесом, као што је Америка била после напада Ал Каиде 11. септембра 2001.

Амерички председник је отпутовао у Израел, тешио породице жртава Хамасових напада и чак је загрлио Нетањахуа, са којим никада није имао лак однос.

Бајден и његов државни секретар Антони Блинкен, који је посетио Израел шест пута од 7. октобра, више пута су говорили Израелу да поштује међународно хуманитарно право, које укључује обавезу заштите цивила.

На почетку рата, док су се припремала та прва америчка упозорења, Нетањаху је обећао Израелцима, како је рекао, „моћну освету&qуот;.

Од тада је више од 30.000 Палестинаца, углавном цивила, убијено оружјем које је углавном дало САД.

Са Газом у рушевинама, глађу која се назире палестинским цивилима и изгледима за још много мртвих у израелској офанзиви на Рафа у јужној Гази, чини се да је Бајдену прекипело и да му је доста игнорисања његових савета.

Израел тврди да поштује законе рата и негира да блокира хуманитарну помоћ народу Газе.

Али, нагомилали су се докази да Израелци не говоре истину, а деца умиру од глади, иако су на само неколико од великих залиха хране у Израелу и Египту.

Американци и остатак света могли су да доказе које су изнеле УН и хуманитарне агенције да је Газа на ивици глади.

Америчка војска одбацује помоћ ваздушном линијом и прави привремени док преко Атлантика како би залихе могле да дођу у Газу морским путем, а Израел пропушта само мале количине кроз луку Ашдод, модеран контејнерски терминал удаљен само пола сата вожње северно од Газе.

Одлука да не ставе вето на резолуцију током светог муслиманског месеца Рамазана о прекиду ватре такође је покушај Американаца да одбаце оптужбе да су омогућили акције Израела.

Одлука је уследила након што је Нетањаху оштро одбацио планове Бајденове администрације да пронађе пут кроз најгору блискоисточну кризу последњих деценија.

Американци покушавају да покажу да постоје границе када је реч о некажњивости Израела од међународног притиска.

Обично се сматра да резолуције Савета безбедности имају снагу међународног права.

Израел мора сада да одлучи да ли ће поштовати резолуцију, коју су поздравили и Хамас, као и палестински представник у УН.

Нетањахуова коалициона влада ослања се на подршку јеврејских ултранационалистичких екстремиста.

Позиваће га да игнорише резолуцију. Ако то уради, САД ће морати да одговоре.

Ако речи више нису довољне, највећа полуга која је на располагању Бајдену јесте да контролише ваздушни мост снабдевања Израела оружјем, десетине летова огромних транспортних авиона са муницијом коју Израел користи у рату, као и ону која би му била потребна да настави план да прошири копнени рат на Рафу.

Америчко-израелски савез је дубок - 1948. председник Хари Труман признао је независност Израела 11 минута након што је проглашена - али је понекад нефункционална.

Кризе се дешавају када Израел пркоси жељама америчких председника и штети ономе што они виде као интересе САД.

Ово није први пут да је Бењамин Нетањаху разбеснео 'одела' у Белој кући.

То је готово редовно чинио од када је први пут постао премијер Израела 1996. године.

Али његов пркос према САД никада није био овако дуготрајан или горак, а ниједна криза у дугом савезу САД и Израела није била тако озбиљна као она која се развила током скоро шест месеци рата у Гази.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.26.2024)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »