Filozofski fakultet u Novom Sadu otkazao do daljnjeg nastavu zbog studentske blokade

Beta pre 29 dana

Filozofski fakultet u Novom Sadu saopštio je danas da je tu ustanovu blokirala grupa mladih ljudi, koja zahteva da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz, među kojima su neki za koje se sumnja da nisu studenti i da se nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane do daljnjeg.

"Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta. U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi", navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je na incijativu dekana pozvana policija čiji su službenici legitimisali sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i obavestili rukovodstvo ustanove da policija ne može da reaguje i da blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.

"Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju. Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela", stoji u saopštenju.

U Novom Sadu u podne je počela blokada Filozofskog fakulteta koju su najavili studenti koje predevode student prorektor Damjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak.

Novinar i profesor Dinko Gruhonjić nekoliko nedelja je na udaru pojednih medija i više puta su mu upućene pretnje smrću zbog montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

(Beta, 03.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »