Krkobabić: Dodeljeno prvih 100 seoskih kuća ove godine, nastavljamo

Beta pre 28 dana

U Beogradu su danas odobreni prvi ovogodišnji zahtevi za kupovinu još 100 napuštenih seoskih kuća sa okučnicom u Srbiji, u okviru program koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu.

"Kuća i hektar okućnice u Topoli samo je jedna u nizu od 100 novododeljenih kuća širom Srbije. Interesovanje ne jenjava. A novca će biti za sve", poručio je ministar Milan Krkobabić.

Među porodicama koje su dobile kuće u 73 sela, šest ih je sa po troje i četvoro dece.

"Najveća kuća od 228 kvadrata i sa oko 30 ari placa uskoro će postati dom porodice u Begejcima kod Žitišta", rekao je predsednik komisije za dodelu seoskih kuća, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić.

Naveo je današnji dobitnici kuća odlaze u 41 jedinicu lokalne samouprave. Selo koje ovog puta prednjači po broju novih stanovnika je Tovariševo u Kanjiži, gde će se skućiti četiri porodice.

Kako je saopšteno, iako je maksimalan iznos koji se odobrava 1,2 miliona dinara, i dalje mogu da se nađu seoske kuće po dosta povoljnijoj ceni, pa je tako porodica u Staroj Moravici kod Bačke Topole pronašla za sebe dom od 91 kvadrat i okućnicom od oko pet ari, za 703.000 dinara.

Najbrži sa prijavom na ovogodišnji konkurs bili su žitelji Željuše kod Dimitrovgrada, gde će, zajedno sa danas dodeljene dve kuće, ukupno biti naseljeno 14 kuća.

Od početka programa dodeljeno je skoro 3.000 napuštenih seoska kuća.

 

(Beta, 03.29.2024)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »