Kancelarija za KiM i Srpska lista: Boravak Kurtija na severu Kosova izazvao revolt Srba

Beta 03.04.2024

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Srpska lista ocenili su današnji boravak kosovskog premijera Aljbina Kurtija na severu Kosova kao "pokušaj izazivanja tenzija" i provokaciju Srba koji su većinsko stanovništvo u tim mestima.

U odvojenim saopštenjima su ocenili da je Kurti, boravkom u opštinama Leposavić i Zubin Potok, pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne interesuju, te da je njegov dolazak izazvao "revolt " Srba.

Portal KoSSev je ranije preneo da je Kurti oko pola sata boravio u opštini Leposavić, zajedno sa najmanje dvojicom ministara iz njegove vlade, te da nije poznat razlog njegovog dolaska.

Kurtijev dolazak na Sever Kosova, osim ličnog obezbeđenja, obezbeđuje i Kosovska policija Direkcija Sever, potvrđeno je za KoSSev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je naveo da je "samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu", Kurti "odlučio da podigne nove tenzije na severu".

"O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine", naveo je on.

Kako je kazao, "otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost".

Srpska lista je navela da je "paradiranje Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih specijalaca po severu uznemirilo Srbe", a tu posetu je nazvala "igrokazom".

Ta politička organizacija Srba na Kosovu koja ima podrušku zvaničnog Beograda je ocenila i da poseta Kurtija "ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija".

"Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore", dodaje se.

(Beta, 04.03.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »