BBC vesti na srpskom

Izraelska vojska otpustila dvoje zvaničnika zbog ubistva humanitaraca u Gazi

Sedmoro radnika Svetske centralne kuhinje ubijeno je u Gazi u vazdušnom napadu izraelskih snaga.

BBC News 05.04.2024  |  Ketrin Armstrong, Emili

Izraelska vojska otpustila je dvoje visokih zvaničnika pošto su u vazdušnom napadu izraelskih snaga poginuli radnici međunarodne humanitarne organizacije za dopremanje hrane.

Sedmoro volontera Svetske centralne kuhinje (VCK) poginulo je u ponedeljak, kada je humanitarni konvoj, u kome su bila tri vozila, pogođen prilikom napuštanja skladišta hrane.

Istraga je pokazala da je na vozila pucano pošto je upravljač drona pogrešno procenio da je jedan od radnika, koji je nosio torbu, naoružan, naveo je IDF.

Erin Gor, direktorka VCK-a, koji je zbog ovog napada obustavio dalji rad u Gazi, kazala je da izvinjenje IDF-a za „nečuveno ubijanje naših kolega predstavlja hladnu utehu" za porodice žrtava i organizaciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je da su izraelske snage pogodile „nevine ljude".

Ovo „nikada nije trebalo da se desi" i radi se o „ogromnoj grešci koja je posledica pogrešne identifikacije, grešaka u donošenju odluka i napadu koji je u suprotnosti sa Standardnim procedurama rada", naveo je IDF.

„Oni koji su odobrili napad mislili su da ciljaju naoružane Hamasove operativce, a ne zaposlene u VKC-u", navedeno je u saopštenju IDF-a.

Izraelska vojska kazala je da su otpušteni zvaničnici po činu major i rezervni pukovnik, kao i da će još trojica pripadnika vojske biti zvanično ukorena.

Erin Gor, direktorka Svetske kuhinje, kazala je da VCK i dalje neće raditi u Gazi.

„Izrael mora da preduzme konkretne korake koji će osigurati bezbednost humanitarnih radnika", kazala je Gor.

VCK je pozvala i da „nezavisna komisija" istraži napad jer izraelska vojska „ne može na kredibilan način da istraži sopstvene greške u Gazi".

Svetska kuhinja je jedan od najvećih dobavljača hrane ljudima u Gazi, kojima je humanitarna pomoć očajnički potrebna.

„Nažalost, desio se tragičan događaj kada su naše snage nenamerno pogodile nevine ljude u Pojasu Gaze", kazao je Netanjahu u video-poruci dan posle napada.

„To se događa u ratu, istražili smo događaj, u kontaktu smo sa vladama i učinićemo sve da se ovakva stvar ne ponovi", dodao je.

VCK je naveo da su među poginulima američko-kanadski državljanin, kao i državljani Australije, Poljske, Britanije, Palestine.

Dejvid Kamerun, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, pozvao je Izrael da događaj „momentalno istraži i pruži potpuno, transparentno objašnjenje šta se desilo".

Entoni Albanez, premijer Australije, i Melani Džoli, kanadska ministarka spoljnih poslova, kazali su da očekuju „punu odgovornost" za ubistva.

VCK je nedavno objavila da je obezbedila više od 42 miliona obroka za ljude u Gazi od oktobra.

Humanitarna organizacija počela je da doprema hranu morskim putem kako bi se povećala količina pomoći koja stiže u Gazu, koja je po navodima UN, na ivici gladi.

Posle smrtonosnog napada, Anera, humanitarna organizacija iz Amerike, koja je blisko sarađivala sa VCK-om, kazala je da takođe obustavlja rad u Gazi.

Više od 196 humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi od oktobra, pokazuju podaci iz baze Bezbednost humanitarnih radnika.

Nisu svi stradali dok su obavljali humanitarni rad.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.05.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »