Tribina o Dadi Vujasinović: Uklanjani dokazi o ubistvu, nema političke volje da se slučaj reši

Beta pre 24 dana

Prošlo je 30 godina od kako je Radislava Dada Vujasinović, novinarka "Duge" koja je u prvoj dekadi devedesetih godina pisala o ratovima, povezanosti politike i organizovanog krinala, nađena mrtva u svom stanu. U međuvremenu sklanjani su dokazi da je počlinjeno ubistvo, a ni sada nema političke volje da se slučaj razreši, rečeno je danas na tribini u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Poznati advokat Branislav Tapušković, koji je petnaest godina zastupao njenu porodicu, izjavio je da je neko upravljao time da se sklone dokazi i da se slučaj ne razreši, a čak je i policija na uviđaju bila bez istražnog sudije što je "neverovatan skandal i propust".

On je naveo i da je, prema nalazu veštaka iz 2009. dva puta pucano u novinarku, što znači da se ne radi o samuoubistvu, ali da su dokazi - džemep koji je nosila i filcani džepovi iz patrona nađeni u njenom telu - nestali.

Tapušković kaže da je očekivao da je veštačenjem o dva hica rešeno da se radi o ubistvu, ali da su, nakon što se više nije bavio slučajem, usledila neka nova veštačenja, formiranje nove Komisije, a da njega niko nije kontaktirao povodom saznanja.

"Sve što je dokazivalo da je počinjeno ubistvo sklanjano je, nije pokazivano interesovanje za bilo šta što bi moglo da ukaže na bilo koga kao počinioca, njih to nije zanimalo", rekao je Tapušković, govoreći o postupanju državnih organa.

Na pitanje da li je moguće da se slučaj ipak razreši, on je naveo da bi eventualno mogao neko da se pojavi, iz tih vremena, i da u kajanju - pruži informacije.

"U razrešenju svih političkih ubistava, kao što je i ovo, neophodna je politička volja, ali ja je ne vidim", rekao je novinar nedeljnika "Radar" Vuk Cvijić, navodeći da su i tada, kao i sada, institucije bila "pokorene".

On je rekao da se i u slučaju Vujasinović pokazao "mehanizam zla" i da je samo država sposobna da ima takav mehizam i da zataška šta se dešavalo.

"Već trideset godina obeležavamo godišnjicu ubistva Dade Vujasinović. Pre trideset godina nađena je mrtva u svom stanu, a mi se posle toliko vremena nemamo postupak koji bi doneo razrešenje ovog slučaja", rekla je predstavnica Fondacije Ćuruvija Ivana Stevanović, podsećajući da je iz stana Vujasinović nestala i fascikla sa njenim istraživačkim radovima.

(Beta, 04.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »