Poverenica preporučila Vučeviću uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u Vladi

Beta pre 24 dana

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je danas mandataru za sastav nove Vlade Srbije, Milošu Vučeviću, preporuku za unapređenje ravnopravnosti, koja se odnosi na uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u budućoj Vladi.

Janković je u preporuci navela da se Srbija, prema podacima Interparlamentarne unije (IPU) i UN Women, nalazi na 39. mestu u svetu po broju zastupljenosti žena na ministarskim pozicijama (36 odsto), dok je po broju žena u parlamentu na 47. mestu sa 34,8 odsto, saopštio je njen kabinet.

Prema njenim rečima, neophodno je nastaviti i unapređivati takve trendove, jer je uravnoteženo učešće muškaraca i žena u odlučivanju kreiranja javnih politika jedan od prioriteta za sveukupan razvoj društva, obezbeđivanje pravednije raspodele uticaja, korišćenje potencijala svih članova društva i obezbeđenje održivog razvoja.

"Imajući u vidu da uravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog od polova između 40 i 50 odsto u odnosu na drugi pol, poželjno je da ovakav odnos polova bude zastupljen i u sastavu Vlade", navela je Janković.

Naglasila je i da ravnomerna zastupljenost žena na pozicijama odlučivanja ne sme biti samo deklarativno ispunjenje kvota, već da je u "srži tog pitanja da se iskoristi pun spektar talenata i perspektiva koje jedno društvo ima".

Poverenica je podsetila i da su u izveštaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) od 28. februara 2024. godine date preporuke sa ciljem da se dodatno unapredi sprovođenje izbora, a u kojima se pored ostalog ističe potreba da se uspostave dodatni mehanizmi i podsticaji kako bi se, osim većeg učešće žena u političkom životu, povećala njihova vidljivost i unapredila njihova uloga u politici.

(Beta, 04.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »