Savezna vlast SAD istražuje fatalnu nesreću u kojoj je učestvovao Ford s automatizovanim sistemom

Beta pre 19 dana

 Savezni odbor SAD za bezbednost u saobraćaju (NTSB) koji se ne angažuje za svakodnevne saobraćajne nesreće, istražuje martovsku nesreću na putu kod Filadelfije u kojoj su poginule dve osobe, a učestvovalo je i električno vozilo Ford koje ima delimično automatizovan sistem upravljanja.

Sportsko terensko vozilo "Mustang Mach E" udarilo je na putu dva zaustavljena putnička automobila - "Tojotu Prijus" i "Hjundai Elantru" čija su oba vozača poginula.

To je druga nesreća ove godine vozila "Mach E" koju NTSB istražuje. Prva nesreća dogodila se 24. februara na putu u Teksasu gde je "Mach E" udario "Hondu CR-V" koja je takođe bila zaustavljena, a i njen vozač je poginuo.NTSB kaže da je "Mach E" u nesreći u Teksasu bio opremljen Fordovim delimično automatizovanim sistemom upravljanja i da istražuje tu nesreću zbog stalnog interesovanja za napredne sisteme pomoći vozaču i način na koji vozači komuniciraju s novom tehnologijom.

Fordov sistem "Blue Cruise" omogućava vozačima da skinu ruke s volana dok sistem upravlja smerom vožnje - volanom, kočenjem i ubrzanjem, ali samo kada je auto van naselja, na putu. Kompanija kaže da sistem nije potpuno autonoman i da prati vozače kako bi se uverio da obraćaju pažnju na put. Radi na 97% puteva sa kontrolisanim pristupom u SAD i Kanadi, kaže Ford.

Ne postoje potpuno autonomna vozila za prodaju u SAD.

I NHTSA i NTSB su istraživali više prethodnih sudara koji su uključivali delimično automatizovane sisteme upravljanja, od kojih je većina bila "Teslin" autopilot. U prošlim istragama, NTSB je tada ispitivao kako je funkcionisao delimično automatizovan sistem.

(Beta, 04.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »