Evropa Nostra: Dom JNA u Šapcu na listi najugroženijih mesta kulturnog nasleđa

Beta pre 12 dana

Na konačnoj listi "Programa 7 najugroženijih za 2024." medju spomenicima i mestima kulturnog nasleđa u Evropi je i Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Šapcu iz 1962, saopštila je danas Evropa Nostra.

U saopštenju piše da je Dom JNA u Šapcu, osnovan 1962. i da čini deo bogate lokalne ali i evropske – istorijske i kulturne tradicije. Decenijama je bio društveni i kulturni centar i mesto raznovrsnih događaja sa ciljem podsticanja kreativnosti i kulturne razmene.

Nominaciju šaabačkog Doma JNA je podnela organizacija "Sačuvajmo Dom JNA iz Šapca".

Dom JNA u Šapcu, arhitektonski, je modernističko remek-delо i zauzima jedinstvenu trougaonu parcelu i unapređuje centar grada svojim simboličkim dizajnom. Kao jedan od primera arhitektonske i kulturne simbioze 20. veka, Dom JNA sjedinjuje zapadnoevropske uticaje u specifičnom jugoslovenskom kontekstu.

Glavna pretnja mu je potencijalno uništenje najpre u slučaju da lokalna vlast donese odluku da zgradu proda privatnom investitoru.

Potrebno je bez odlaganja ubediti gradske vlasti da zgradu obnove i na taj način očuvaju njenu kulturnu i istorijsku važnost, piše u saopštenju.

Ankete ukazuju na snažan interes zajednice za očuvanje tog značajnog mesta i na emocionalnu povezanost građana s njim.

Listu "Programa 7 najugroženijih za 2024." su danas objavile "Evropa Nostra", evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu i Institut Evropske investicione banke (EIB). Lista je objavljena na onlajn skupu predlagača i predstavnike odabranih lokacija, a prisustvovali su učesnici iz Evrope i sveta.

Kako je navedeno, izbor je napravljen na osnovu značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i ozbiljne opasnosti u kojoj su.

Na listi su Radnička stambena naselja (courées) u Rube-Turkoan, Francuska i Kikladska ostrva, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros u Grčkoj.

Tu su i Crkva Svetog Petra u Đesateu, Milano u Italiji kao i Sinagoga u italijanskom gradu Sijeni i grčka pravoslavna Crkva Svetog Đorđa, Altınezi / Hatajska provincija, Turska.

Na listi su i Gvozdena vrata Antiohije, Antakija / Hatajska provincija, Turska, i još jedan tamošnji lokalitet teško oštećen u zemljotresu 6. februara 2023. I Sinagoga u Sijeni je strukturalno oštećena zemljotresom koji se dogodio istog meseca - piše u saopštenju.

Upravni odbor Evropa Nostre izabrao je finaliste među 11 spomenika i mesta nasleđa iz devet zemalja prethodno uvrštenih od strane Savetodavnog panela "programa 7 najugroženijih".

Odabrani imaju pravo na grant za nasleđe EIB, od 10.000 evra po lokaciji, za pomoć u implementaciji početne aktivnosti koja će doprineti spasavanju ugroženih mesta nasleđa.

"Zajedno sa partnerima (evropskim i nacionalnim) pružićemo tehničku ekspertizu, identifikovati moguće izvore finansiranja i mobilisati našu široku mrežu u cilju podrške naporima lokalnih zajednica da sačuvaju ove lokacije", rekao je izvršni potpredsednik Evropa Nostre, Gaj Klaus.

Kako je naveo, zajednička je odgovornost da bude očuvano i unapređeno nasleđe koje svima pripada jer "naše nasleđe je ključno u izgradnji održivije, otvorenije i mirnije Evrope".

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »