Ninić za BETU: U petak počinje montirani sudski proces protiv advokata Kokanovića

Beta pre 13 dana

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da u petak u Novom Sadu počinje, kako je rekao, montirani sudski proces beogradskom advokatu Čedomiru Kokanoviću.

Ninić je agenciji Beta kazao da optužnica novosadskog tužilaštva Kokanovića tereti za krivična dela "proganjanje" i "ometanje pravde", zbog objava na društvenim mrežama X i Fejsbuk, kao i na Viber grupama, o predsedniku Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimiru Beljanskom i predsedniku skupštine AKV Nikoli Joviću.

"Sve Kokanovićeve objave su u domenu legitimne kritike načina funkcionisanja advokatskih komora s akcentom na AKV. U tim objavama nema 'proganjanja' već je reč o 'par ekselans' verbalnom deliktu", rekao je Ninić.

Prema njegovim rečima, optužnica protiv Kokanovića podseća na vreme komunističke diktature.

"Kokanović je sve objavljivao pod svojim imenom i za sve na šta je ukazivao ima činjeničnu podlogu, u vidu dokumenata. Nema osnova da se Kokanović goni po službenoj dužnosti i posebno nema razloga da se on već tri meseca drži u pritvoru", kazao je Ninić.

Upitan zbog čega smatra da je sudski postupak protiv Kokanovića montiran, Ninić je rekao da je za ovaj slučaj nadležan Viši sud u Beogradu.

"I Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu je jedino nadležno za sva krivična dela koja su izvršena putem računarske mreže. Verujem da je napravljen interni dogovor na nivou lokalnog pravosuđa u Novom Sadu, koji je dobio i politički zamajac, da se Kokanović pritvori i da mu se sudi. Podsetiću da je Kokanović uhapšen u svom stanu u Beogradu, kao najgori kriminalac, iako se radi o renomiranom advokatu sa 20 godina staža", naveo je.

Ninić smatra da je proces protiv Kokanovića pokazna vežba vlasti radi zastrašivanja advokata i građana.

"Neverovatno je da niko ne prepoznaje opasnost i društvenu štetnost ovog događaja. Suđenje Kokanoviću je klasičan progon i poražavajuće je za advokatsku profesiju", naglasio je advokat.

Ninić je dodao da optužnica ima 33 strane i da se u njoj nalazi sve što je Kokanović u poslednjih deset meseci, pre hapšenja, napisao na društvenim mrežama i na Viber grupama.

"Kokanović je optužen i zbog toga što je prepravljao Koraksove karikature stavljajući na njih aktere iz advokatskog života. Optužen je i zbog animacija iz domaćih filmova, pisanja pesama i viceva i objavljivanja fotografija advokata i političara. Tužilac smatra da sve to predstavlja radnju krivičnog dela 'proganjanja'. Krivično delo 'proganjanje' je postalo instrument za represiju i odmazdu prema ljudima koji nemaju političku zaštitu i nisu miljenici režima", ocenio je Ninić.

Advokat Čedomir Kokanović nalazi se u pritvoru od 27. januara ove godine.

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »