Petković: Evropa u vrednosnoj krizi, Kurti nagrađen iako ga ne zanima formiranje ZSO

Beta pre 13 dana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je inicijativa za prijem Kosova u Savet Evrope (SE) dokaz da je Evropa u vrednosnoj krizi i da je kosovski premijer Aljbin Kurti nagrađen, iako otvoreno poručuje da ga ne zanima Zajednica srpskih opština.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava i da je njihov opstanak ugrožen.

"Srbi se podvrgavaju najraznovrsnijem nasilju, i to ne čine pojedinci, već prištinske privremene institucije, zbog čega i govorimo o sistemskom i sistematskom nasilju nad našim narodom", kazao je Petković.

Po njegovim rečima, oni koji dozvoljavaju Kurtiju da se tako ponaša su saučesnici u realizaciji "velikoalbanskog projekta".

"Bezbroj puta smo, trudeći se da izbegnemo eskalaciju na terenu, poručivali da ćemo se nepokolebljivo boriti za mir, ali Kurti svakodnevno čini zločine protiv mira uz prećutnu saglasnost svojih inostranih mentora, i nemoguće je ne videti u kom pravcu se situacija razvija", stoji u saopštenju.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je u utorak prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »