Vladajuća koalicija najavila donošenje državnog Izbornog zakona BiH, a Stevandić zakona RS

Beta pre 12 dana

Lideri stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH postigli su večeras dogovor da u narednih nekoliko dana u Parlamentarnu skupštinu upute predlog Izbornog zakona BiH da bi "deblokirali evropski put".

"Žao nam je što je došlo do zastoja posle dobijanja pregovaračkog statusa BiH, došli smo u situaciju da tražimo rešenje" - rekao je novinarima posle sastanka predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik posle sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ BiH i probosanske koalicije "Trojka".

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović je posle sastanka rekao da bi problemi u BiH bili rešeni usvajanjem Izbornog zakona BiH u parlamentu BiH.

"Čini mi se da je rešenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo Izborni zakon BiH", rekao je Čović.

Premijer Federacije BiH i predsednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je na sastanku izraženo opredeljenje da BiH pokuša da se vrati na "EU put", okrećući se rešavanju problema.

"Daćemo sve od sebe da u narednom periodu ponudimo Izborni zakon u parlamentarnu proceduru kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti", rekao je Nikšić.

Po njegovim rečima, radiće se na tome da se dođe do zakonskih rešenja koja će biti rezultat dogovora domaćih političara i koja neće biti nametnuta.

Predsednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković je rekao da treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu BiH koji bi bio produkt domaćih političara.

Dodao je da su imali težak sastanak i da i dalje postoje suprotni stavovi o raznim pitanjima.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da će Narodna skupština RS sutra, u četvrtak, doneti entitetski izborni zakon RS.

Na pitanje novinara šta znači usvajanje entitetskog izbornog zakona u situaciji kada se najavljuje donošenje Izbornog zakona BiH, predsednik RS Dodik odgovorio nije ništa konkretno.

"Pozovite me u emisiju ili nekog od ovde prisutnih, pa ćemo vam objasniti" - rekao je Dodik.

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »