Dačić: Briselski sporazum tužno podsećanje na upitan kredibilitet EU kao garanta

Beta pre 12 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da se bori da zaustavi prijem Kosova u Savet Evrope i da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti jedan od uslova.

On je na konferenciji za medije sa kolegom iz Surinama rekao da Priština tvrdi da nema nameru da formira ZSO i da je Briselski sporazum, kojim je formiranje dogovoreno "samo tužno podsećanje na to da je veoma upitan kredibilitet Evropske unije kao medijatora i garanta sprovođenja sporazuma".

Rekao je da će Ketrin Ešton, koja je ispred EU potpisala Briselski sporazum, uskoro posetiti Beograd što će, kako je naveo, biti prilika da razgovaraju zašto nije realizovano ništa od onoga što je bila obaveza Prištine.

"Time je Evropska unija izgubila kredibilitet jer se Kosovo igra kredibilitetom EU", rekao je Dačić.

On je istakao da su "neke velike zemlje (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću obećale" da za prijem moraju biti ispunjena tri uslova koje je postavila Dora Bakojani - formiranje ZSO, implementacija odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani i problem eksproprijacije imovine manjinskih zajednica na severu.

"Ona je ostala pri jednom uslovu. Hvala lepo na tom uslovu. Pa čija je to zemlja nego Dečana. To je uslov da se proglasi raj na Kosovu, to je sramotno", rekao je.

Konačna odluka o članstvu Kosova u Savetu Evrope treba da bude doneta na sednici Komiteta ministara 16. i 17. maja, a Dačić je istakao da je za usvajanje potreban 31 glas od ukupno 46 zemalja članica.

"Mi ćemo se boriti zato što smo u pravu. Ne samo jer su potkopani temelji Saveta Evrope nego i što suštinski gledano, ako neko nije formirao ZSO i ima druge probleme sa ljudskim pravima i slobodama, kako može da bude, da zanemarimo statusno pitanje, predložen za člana. Ako sada ne formiraju (ZSO) neće nikada jer sve rade pod pritiskom", naveo je Dačić.

(Beta, 04.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »