Narodna skupština RS razmatra Izveštaj o Srebrenici prema kojem nije bilo genocida

Beta pre 12 dana

U Banjaluci je danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) na kojoj će se poslanici izjasniti o izveštaju Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici, prema kojem se 1995. godine nije desio genocid nad Bošnjacima.

U zaključku Vlade RS dostavljenom NS RS navedeno je da je termin genocid "netačan i neprihvatljiv", uz konstataciju da je je u Srebrenici "zarobljeno i pogubljeno maksimalno između 2.500 do 3.000" pripadnika muslimanskih ratnih snaga od kojih je, kako se dodaje, jedan broj razmenjen.

Predsednik NS RS Nenad Stevandić izjavio je pred početak skupštinskog zasedanja da Srbi neće dozvoliti da ih targetiraju kao narod, najavivši da će večerašnjem mitingu "Srpska te zove" u Banjaluci prisustvovati i predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije.

Stevandić je rekao da se Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN "nameće kao deo političkih ucena i pokušaja Zapada, koji polako gubi snagu, da zadrži kontrolu nad političkim procesima i na neki način da nagradi one koji su odani NATO zemljama".

Prema njegovim rečima, veliki argument RS je to što ne postoji odluka BiH koja traži usvajanje rezolucije, već je inicijativu samovoljno uputio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija.

Na dnevnom redu posebnog skupštinskog zasedanja danas će biti i predlog Izbornog zakona RS, kojim je u potpunosti izbačena Centralna izborna komisija BiH (CIK), a sve nadležnosti u vezi sa organizacijom i sprovođenjem izbora za entitetske nivoe vlasti prebačena na Republičku izbornu komisiju (RIK).

CIK BIH, naveo je Stevandić, u RS može da sprovodi samo izbore za za srpskog člana Predsedništva i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Usvajanje entitetskog Izbornog zakona usledilo je kao reakcija na odluku visokog predstavnika da nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, za šta, kako je naveo Stevandić ne postoji saglasnost Srba i Hrvata.

Vladajuća koalicija na državnom nivu, SNSD, HDZ BiH i probosanska koalicija "Trojka", juče je najavila da bi za desetak dana mogao biti usvojen Izborni zakon BiH u državnom parlamentu.

NSRS danas će odrediti i sastav svoje delegacije u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, a glasaće i o predlogu zakona o dopunama Zakona o radu, čime će se legalizovati isplata plata "na ruke" za osobe kojima su zbog američkih sankcija blokirani bankovni računi.

Na dnevnom redu NSRS je prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i predlog zakona o imunitetu RS.

(Beta, 04.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »