Turska optužila Netanjahua da 'uvlači region u rat da bi ostao na vlasti'

Beta pre 12 dana

Turska je optužila premijera Izraela Benjamina Netanijahua da želi da uvuče Bliski istok u rat "da bi ostao na vlasti".

"Očigledno je da (Benjamin) Netanjahu pokušava da uvuče region u rat da bi ostao na vlasti" - rekao je u sredu uveče ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan novinarima u Kataru koji posreduje radi okončavanja rata Izraela s Palestincima.

Izrael ne samo što od oktobra ratuje se palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze i razmenjuje vatru s pokretom Hezbolah u Libanu, koji ima iransku podršku, već se upustio i u oružanu konfrontaciju s Iranom čije zaoštravanje preti čitavom regionu.

Fidan koji je govorio zajedno sa premijerom i ministrom inostranih poslova Katara, Mohamedom bin Abdelrahmaneom Al-Thanijem, ocenio je da je rizik da se sukob u Gazi proširi na region "uporan".

"Udvostručićemo naše napore da stavimo tačku na taj rat" - dodao je on.

Fidan je takođe ukazao da je u sredu razgovarao "tri sata" u Dohi s liderom Hamasa Ismailom Hanijem i članovima Političkog biroa tog palestinskog islamističkog pokreta, posebno na temu razgovora o prekidu vatre u Gazi.

Hanijea će ovog vikenda u Turskoj primiti predsednik Redžep Tajip Erdogan, jedan od najvećih kritičara lidera Izraela tokom rata Izraela protiv Hamasa.

(Beta, 04.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »