BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Američki Kongres odobrio novu vojnu pomoć Kijevu od 61 milijardu dolara

Posle nekoliko meseci, oba doma Kongresa odobrili su novi paket vojne pomoći Ukrajini.

BBC News pre 9 dana
američki Kongres
Getty Images
Prošlo je šest meseci otkako je Kongres počeo da raspravlja predlog o novom paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Mesecima su Ukrajinci tražili dodatnu vojnu opremu od zapadnih saveznika, pre svega Amerike, upućujući dramatične apele da neće izdržati pred naletom ruske vojske.

Doći će do „trećeg svetskog rata" ako Ukrajina izgubi sukob sa Rusijom, rekao je Denis Šmihal, ukrajinski premijer, za BBC, uoči nove debate u američkom Kongresu oko vojne pomoći od 61 milijardu dolara.

Ovaj paket nedeljama je bio blokiran u Kongresu, jer su se republikanci usprotivili slanju novca u inostranstvo umesto na američko-meksičku granicu kako bi se sprečio priliv migranata.

Nakon što je Predstavnički dom, donji dom Kongresa, u subotu usvojio predlog o novoj pomoći Ukrajini, ali i Izraelu i Tajvanu, u utorak je isto učinio i Senat, gornji dom.

Ukupna vrednost nove tranše pomoći Amerike Ukrajini, Izraelu i Tajvanu iznosi 95 milijardi dolara.

Čim zakon potpiše predsednik Džozef Bajden, što se očekuje danas, očekuje se da Pentagon u narednih nekoliko dana počne da šalje pomoć Kijevu, u kojem će biti i nova vojna oprema, pre svega sistemi protivvazdušne odbrane, kao i finansiranje humanitarnih mera.

Oba doma Kongresa usvojili su i novo finansiranje Izraela u vrednosti od 26,4 milijarde dolara.

Predstavnički dom je u subotu, 20. aprila sa 311 glasova za i 112 protiv usvojio predloženi paket pomoći.

Dok je svih 210 delegata Demokratske stranke glasalo za, više republikanaca je bilo protiv nego za - 112 prema 101.

Po usvajanju, pojedini delegati mahali ukrajinskim zastavama i aplaudirali.

Senat je u utorak takođe većinom glasao podržao paket pomoći - 79 prema 18.

vojna pomoć
BBC

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u Vašingtonu krajem prošle godine, ali se iz Amerike vratio nezadovoljan jer nije dobio planirani novac.

U gotovo svakom potonjem obraćanju poručivao je da Ukrajina neće moći da se odupre Rusiji i da će izgubiti rat ako ne dobije novu pomoć, pre svega u vidu američkih protivazdušnih sistema Pejtriot.

Amerika je do sada već dala Ukrajini desetine milijardi dolara, a najvažnija pomoć bila je vidu Pejtriota.

sistem pejtriot, patriot
BBC

Administracija Džozefa Bajdena prethodno je upozoravala da je situacija u Ukrajini teška, da ukrajinskoj vojsci nedostaje municije i da je moral je nizak, kako ruska vojska napreduje na frontu.

„Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli da izgube na bojnom polju do kraja 2024, ili barem da [ruskog predsednika Vladimira] Putina dovedu u poziciju da on suštinski diktira uslove političkog rešenja", rekao je direktor američke obaveštajne agencije Vilijam Berns prošle nedelje.

Ukrainian servicemen, call signs "Kapusta", 24 and "Maluk", 29, of an anti-tank unit of the 95th Brigade leave the area where they unveiled a Kornet guided missile launcher that the Ukrainian army claims they seized from Russian troops, now in use to combat against Russia's invasion of Ukraine, near Kreminna, Luhansk, Ukraine March 26, 2023.
Reuters

U prvom reagovanju, Zelenski je na društvenoj mreži Iks napisao: „Ameriko, hvala ti!".

„Demokratija i sloboda će uvek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti", napisao je nakon usvajanja zakona u Predstavničkom domu.

Stanje na frontu

Prošlo je tačno dve godine i dva meseca otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U februaru su se ukrajinske trupe povukle iz istočnog grada Avdejevke, koji je mesecima bio pod opsadom ruskih snaga.

Značajna teritorija je predata Rusiji i to je predstavljalo ozbiljan udarac ukrajinskoj borbi.

Zelenski rekao je da je naredba o povlačenju doneta da bi se spasili životi vojnika, i za to okrivio slabljenje snabdevanja zapadnog oružja.

Tvrdio je da zbog nedostatka PVO sistema, raketa i druge municije, ukrajinski vojnici gotovo da nemaju čime da ratuju.

Poslednjih nedelja, Rusija je pojačala napade dronovima i raketama na raketama na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Ukrainian soldiers fire a mortar
Getty Images

Za to vreme, Kijev se ne suočava samo sa nedostatkom oružja i municije, već i sa nedostatkom ljudstva, pa je doneta naredba da se broj godina za obaveznu mobilizaciju snizi sa 27 na 25 godina.

Zelenski je u februaru prvi put izneo podatke o gubicima, rekavši da je život izgubila 31.000 ukrajinskih vojnika.

Međutim, taj broj se dovodi u pitanje, jer su ranije drugi izvori, pre svega američki, navodili da je broj ljudskih gubitaka ukrajinske vojske mnogo veći.

Rusija je praktično samo jednom saopštila broj njenih poginulih vojnika, bilo je to još krajem 2022.U saradnji sa publikacijom Medijazona, BBC je utvrdio da je do sada poginulo 50.000 ruskih vojnika, ali da ni taj broj verovatno nije precizan.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.24.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »