Vučić nakon sastanka sa O'Brajanom: Oko malo čega smo saglasni za Kosovo i Srebrenicu

Beta pre 13 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.
 
"Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je reč o Kosovu i Metohiji i Srebrenici.

On se zahvalio O'Brajanu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) "strahovito važna i snažna obaveza", koju Priština mora da ispuni.

"Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama", kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija, kako tvrdi, uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

"Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu - od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rešenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je i primere svakodnevnih hapšenja i prebijanja Srba, kao i da na sve to ćute "svi - Stejt department, NATO, EU i svi drugi".

"Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O'Brajanu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili - izgubili, šta da radimo", rekao je on.

Kada je u pitanju rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, Vučić je kazao da su o tome dugo razgovarali i da je zbog tog pitanja posebno zabrinut.

"Ja znam šta to znači i kako će da poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite, to je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine", kazao je Vučić.

Ocenio je i da je pitanje te rezolucije protivpravno izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu UN, navodeći da ono pripada Savetu bezbednosti.

"I to navodno nije upereno protiv Srba, nego 'onako'. Pošto je to sve 'onako' i nije upereno protiv Srba, mi Srbi to nismo tako razumeli i suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti u Generalnoj skupštini UN usvajanju Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, iako "zna koliko je Amerika moćna".

"Rekao sam o O'Brajanu u lice sve što je važno za naše građene. Koliko je to što se dešava teško za srpski narod", rekao je Vučić.

Govoreći o Americi, on je naveo da kad ta zemlja podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe, dok je Srbija sama, ali i takva će se suprostaviti protiv rezolucije koliko god može.

Vučić je naveo da je, sa druge strane, izuzetno dobra rastuća bilateralna saradnja Srbije i SAD - i politička i ekonomska.

Naveo je da američke kompanije grade autoputeve, da će graditi neke od najvećih hidroenergetskih objekata u Srbiji, kao i da američke kompanije sve više investiraju u Srbiju.

(Beta, 04.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »