BBC vesti na srpskom

Zašto je teško zaustaviti poplavu droga pravljenih u Kini

Hiljade kineskih kompanija prave sintetičke opioide i šalju ih tajno u čitav svet.

BBC News pre 12 dana  |  Deni Vinsent - BBC, Hongkong
BBC ilustracija, kompjuter, žena
BBC
Za mnoge kineske diplomce prodavanje hemikalija onlajn deluje kao zanimljiv posao

Kad je Semi napustila rodno selo u pokrajini Sečuan da bi pošla na fakultet na severu Kine pre više od deset godina, sledila je dobro utabanu stazu inicijacije.

Ova diplomkinja engleskog jezika bila je prva u njenoj porodici koja je otišla na studije.

Obožavala je strane jezike i sanjala da postane nastavnica.

Nikada pre toga nije čula za sintetičke opioide.

Posle diplomiranja, Semi je pronašla posao u hemijskoj kompaniji u kineskom gradu Šiđadžuangu, koja prodaje ono za šta je mislila da su hemikalije klijentima širom sveta.

Svakog dana je vežbala engleski razgovarajući sa mušterijama onlajn i zarađujući procenat od svake prodaje koju je ugovorila.

Njeni snovi o tome da će postati nastavnica brzo su se raspršili.

„Možda su drugi baš kao i ja… Na početku ne znamo šta prodajemo, ali kad otkrijemo, već smo se zaljubili u posao", kaže ona.

„Na ovom poslu možete dobro da zaradite", dodaje.

Semi (nije joj pravo ime) neočekivani je trgovac drogom.

Ona je, prema procenama međunarodnih policijskih agencija, jedna od hiljade onlajn trgovinskih predstavnika, koji rade za ilegalne kineske farmaceutske i hemijske kompanije koje proizvode i krijumčare drogu nastalu u ilegalnim laboratorijama.

Američka vlada odavno optužuje Kinu za zatrpavanje njene zemlje smrtonosnim drogama kao što je fentanil, sintetički opioid i do 50 puta jači od heroina, što su tvrdnje koje kineska vlada uporno negira.

SAD kaže da opioidi napravljeni u Kini potpiruju najgoru krizu droge u istoriji ove zemlje.

Od prekomerne doze fentanila umrlo je više od 70.000 Amerikanaca u 2022. godini.

Droga, Amerika, granica
Getty Images
SAD imaju problem sa krijumčarenjem i zloupotrebom moćne droge fentanil

Prema izveštaju koji je objavio američki anketni odbor za kinesku Komunističku partiju, vlada te azijske države dodeljuje subvencije kompanijama koje otvoreno krijumčare ilegalne sintetičke droge.

Izveštaj je pronašao desetine hiljada objava na internetu u kojima se oglašavaju ilegalne droge i prekurzori.

Studija tvrdi da u trgovini drogom učestvuju kompanije „potpuno u vlasništvu države".

Kineska vlada dosledno poriče da je svesna ilegalne trgovine drogom.

Mnogi poput Semi upadnu u trgovinu drogom naizgled slučajno, isprva nesvesni proizvoda koji prodaju onlajn i njegovih smrtonosnih posledica.

Ali drugi su svesniji šta prodaju.

Svako jutro Sara (nije joj pravo ime) objavljuje fotografije i snimke na svim društvenim mrežama oglašavajući droge: sintetičke kanabinoide, prekurzore za MDMA i najtezine, sintetički opioid koje se smatra i do 50 puta jačim čak i od fentanila.

„Imamo mnogo mušterija u Velikoj Britaniji i sarađivali smo sa njima nebrojeno puta", hvali se Sara, diplomkinja međunarodne trgovine, koja sada radi za onlajn platformu.

Suočena sa činjenicama, ne dozvoljava da bude uvučena u moralnu raspravu o prodaji droge.

Ona tvrdi da nikad ne pita mušterije kako koriste ono što prodaje.

Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) veruje da trgovci drogom mešaju sintetičke opioide sa uličnim kao što je heroin.

Prema NCA-u, u proteklih devet meseci bilo je više od 100 smrti povezanih sa najtazinima, što je navelo zdravstvene profesionalce da upozore da bi Velika Britanija mogla da se suočava sa krizom sa drogama.

BBC je na internetu pronašao stotine oglasa za najtazine.

Kontaktirani dobavljači tvrde da šalju pošiljke preko kurirskih službi, pogrešno etiketirajući dostave i krijući drogu u lažnom pakovanju.

BBC je takođe video registarske brojeve kurirskih pošiljki koje je dobio od onlajn trgovačkog predstavnika u Kini koji je tvrdio da je uspešno isporučio pošiljke širom Velike Britanije.

Sara je ušla u ovaj posao posle univerziteta.

Mislila je da prodaje hemikalije.

Radi u industriji dve i po godine.

„Poznajem većinu proizvoda.

„Moj šef vodi ovu kompaniju više od sedam godina i poznaje mnogo mušterija i špeditera. Ako proizvod bude zaplenjen, on je taj ko najviše gubi. I zato će dati sve od sebe da proizvod glatko stigne do vas", kaže ona.

U martu je britanska vlada klasifikovala 15 sintetičkih opioida kao droge klase A.

Prema Zakonu o zloupotrebi droga svako ko bude uhvaćen u snabdevanju ili proizvodnji ove droge može da završi doživotno u zatvoru.

Zaprećena kazna za posedovanje je i do sedam godina.

Prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), Kina ima između 40.000 i 100.000 farmaceutskih kompanija.

„Kina odavno ima jednu od najznačajnijih farmaceutskih industrija u Aziji, baš kao i jednu od najvećih hemijskih industrija, a primetili smo porast industrije i u drugim zemljama regiona.

„Iako su obe industrije regulisane, izazov je popriličan imajući u vidu njegove puke razmere, a istovremeno mnogo je načina da se šalju ti proizvodi. Paketi poslati kurirskom službom, avionska pošta i brodski kontejneri putuju čitavim svetom u ogromnim količinama", rekao je krajem 2023. godine Džeremi Daglas, tadašnji regionalni predstavnik UNODC-a.

Daglas kaže da sintetičke droge ometaju tradicionalnu trgovinu drogama.

Izvan Kine, sintetičke droge nude prilike i tradicionalnim kriminalnim organizacijama i skorojevićima koji mogu da je kupe direktno od proizvođača na drugom kraju sveta.

„Sintetičke droge kao fentanil imaju nekoliko prednosti nad tradicionalnim drogama - kompaktne su, lako se šalju, postoji unapred postojeća potražnja, lako su zamenjive. Veoma su privlačne za trgovce", dodaje.

Sintetičke droge, krijumčarenje
BBC
Sintetičke opioidi se krijumčare u malim količinama

Ovo je potvrđeno u mojim razgovorima sa prodavcima koji rade za kineske farmaceutske firme.

„Kao prvo, naše pakovanje je potpuno tajno, niko ne zna šta je unutra dok ga ne otvori, a drugo, promenićemo ime pakovanje i nećemo otkriti nikome ime proizvoda", kaže Sara.

„Kad pošaljemo paket, dobijemo logistički broj porudžbine, u svakom trenutku pratimo situaciju sa paketom, može da se sazna za bilo kakve potencijalne anomalije i da se one blagovremeno reše", dodaje ona.

Prema Europolu, evropskoj policijskoj agenciji, Kina je najveći svetski proizvođač i distributer sintetičkih droga nastalih u laboratoriji.

Neke oponašaju efekat tradicionalnih droga kao što su kanabis i kokain.

Hemičari sintetišu nove droge da bi ostali korak ispred zakona.

„To je zločinačko preduzeće, ali strogo u zakonskim okvirima, što je zaista jedinstveno", kaže doktorka Luiz Šeli, direktorka Centra za borbu protiv terorizma, transnacionalnog kriminala i korupcije (TraCCC) pri Univerzitetu Džordž Mejnson i autorka Mračne trgovine.

„Nisam videla takav profesionalizam i korporativni element u ovome bilo gde u svetu. Kriminalna aktivnost je tip socijalne mobilnosti."

Godine 2020, istraživači sa TRaCCC-a proučili su više od 350 internet stranica na engleskom koje oglašavaju sintetički opioid fentanil.

„Od svih oglasa koje smo našli, skoro 40 odsto njih bilo je iz korporativnih registara, a najveći centar bio je u Vuhanu", kaže doktorka Šeli.

Službenici američke Carinsko-granične zaštite pronalaze fentanil i druge narkotike skrivene u paketima Međunarodne pošte 28. novembra 2017. godine u Čikagu, u Ilinoisu
Alamy
Američke vlasti presreću neke sintetičke opioide poslate iz Kine

Prodavci koje je kontaktirao BBC doživljavaju trgovinu drogom kao samo još jedan aspekt e-trgovine.

Suočena sa činjenicom da prodaje droge koje uništavaju ljudske živote, jedna je opisala sebe samo kao „posrednicu".

„Nekome to treba, neko drugi to napravi, a ja sam samo posrednica koja informiše mušterije da ja to imam, a šta oni posle rade s tim mene ne zanima.

„Shvatila sam da samo treba da zaradim. Ne znam ništa i ne zanima me. Svako ima svoje potrebe", kaže ona.

Ova žena se hvali da ima mušterije od Kanade do Hrvatske.

Pokazala nam je slike skorašnjih pošiljki droge zajedno sa etiketama na kojima stoji britanska adresa.

„Nisam znala isprava sve dok nisam otišla na internet i prevela proizvod na kineski", kaže ona u poruci završenoj emodžijem koji pušta suzu.

„Ova industrija je laka i možete da dobijete veću platu, što privlači veliki broj mladih ljudi", kaže Natali (nije joj pravo ime) koja se uglavnom bavi fentanilom.

„Kupujemo od više od 10 različitih laboratorija i imamo veliki izbor u ponudi.

„Imam profesionalnog špeditera koji se bavio pakovanjem robe i ima veoma uspešnu stopu isporuke u Velikoj Britaniji", dodaje.

Za to vreme, drugi snabdevač tvrdio je da može da prokrijumčari drogu u Veliku Britaniju sakrivenu u pakovanju pseće hrane.

„Ne morate da brinete oko pakovanja. Garantujemo vam bezbednu isporuku."

„Šaljemo ogromne količine u sve delove sveta svaki dan.

„Molim vas, verujte našem profesionalnom timu. Garantujemo 100 odsto bezbednu isporuku."

Kineska vlada je 2019. godine zabranila sve oblike fentanila i njegove ekvivalente.

U januaru 2024. godine, Kina i SAD su pokrenule zajedničku operaciju za zaustavljanje proizvodnje sintetičkog opioida fentanila

„Dok god tržišna potražnja u nekim delovima sveta ostane visoka, ta potražnja će biti namirena na ovaj ili onaj način", kaže Daglas iz UNODC-a.


Pogledajte i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »