TikTok tvrdi da bi američka zabrana te aplikacije pogazila pravo slobode govora

Beta pre 26 dana

Kompanija TikTok je saopštila da bi spovođenje odluke Predstavničkog doma američkog Kongresa da zabrani tu platformu predstavljalo gaženje slobode govora za više od 170 miliona Amerikanaca koji je koriste, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Američki Kongres je u subotu usvojio zakon koji predviđa zabranu popularne društvene mreže za razmenu kratkih video priloga, ako njen vlasnik ne prekine veze sa Kinom.

Zakon je deo spoljnopolitičkog paketa SAD koji je uključivao pomoć Ukrajini i ako nakon glasanja u Senatu postane zakon, kompanija koja upravlja TikTokom, Bitedans će imati devet meseci da proda svoj udeo drugom vlasniku sa mogućim produženjem tog roka za tri meseca. U suptornom suočiće se sa zabranom rada.

Poslednjih meseci američki zvaničnici su izražavali zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima. Oni navode da je Bitedans podređena političkim interesima zvaničnog Pekinga, što je ta kompanija više puta negirala.

Uticaj Pekinga nad privatnim kompanijama poslednjih godina zabrinjava SAD kao kontrola koju kineska Komunistička partija ima nad Bitedansom i podacima koje ona poseduje. Kina je ove zabrinutosti odbacila kao "američku paranoju".

Očekuje se da će Senat glasati o zakonu već sledeće nedelje, a ranije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da će odmah zatim i potpisati taj zakon.

Portparol TikToka je oštro osudio zakon, rekavši da bi se njime "pogazilo pravo slobode govora za 170 miliona Amerikanaca i ugasila platforma koja godišnje donosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara (22 milijarde evra).

TikTok tvrdi da Bitedans "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje". A sama kompanija Bitedans insistira da to nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme sa Zapada koje poseduju 60 odsto kompanije.

Osnovan 2012. godine od strane kineskih preduzetnika, Bitedans je godinu dana kasnije pokrenuo TikTok.

Aplikacija za tu društvenu mrežu zabranjena je u Kini, ali je za pet godina dobila milijardu korisnika u svetu.

(Beta, 04.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »