Vučić stigao u Njujork gde će sutra prisustvovati sednici SB UN o stanju na Kosovu

Beta pre 27 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork gde ga u narednih pet dana očekuje intenzivna diplomatska aktivnost usmerena na dve teme - šestomesečni izveštaj Generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i predloženi nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, prenosi jutros Radio-televizija Srbije (RTS).

O izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. će se razgovarati na sednici Saveta bezbednosti UN koja se sutra održava u sedištu Ujedinjenih nacija.

Vučić je rekao ranije da izveštaj koji će biti predstavljen tog dana ne odražava pravu sliku na terenu i da je loš u odnosu na realno stanje.

Druga tema jeste Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojem će se glasati 2. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTS. Predsednik Srbije će se u Njujorku sastati sa više desetina predstavnika zemalja članica Ujedinjenih nacija, kao i sa predstavnicima stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Cilj sastanaka će biti da se pojasni pozicija Srbije u vezi sa predloženom rezolucijom.

Vučič je juče rekao u Beogradu u razgovoru sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom da će takva jedna rezolucija poremetiti odnose u regionu i ukazao da je predlog rezolucije donet kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same Bosne i Hercegovine. 

Predsednik Srbije rekao je da su šanse Srbije male, ali da će se boriti i ukazao da neće biti "tolika pobeda onih koji su rezoluciju predložili", preneo je RTS.

(Beta, 04.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »