BBC vesti na srpskom

Amerika i društvene mreže: Kongres preti TikToku - ili prodaja ili zabrana

Oba doma američlkog Kongresa izlasasli su odluku o zabranu aplikacije ako vlasnik TikToka ne prekine veze sa Kinom.

BBC News pre 9 dana  |  Tomas Mekintoš - BBC Njuz
Tiktok
Reuters
Zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog popularnosti TikToka kod mladih ljudi, tvrdeći da je podređena Pekingu i kanal za širenje propagande - ove je vlasnik kompanije Bajtdens više puta odbacio

TikTok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice, možda će zaista zvanično biti zabranjena u Americi.

Oba doma Kongresa usvojili su odluku prema kojom vlasnik ove aplikacije za dopisivanje i objavljivanje kratkih videa mora da prekine veze sa Kinom ili će u suprotnom biti zabranjen.

Još od vremena dok je Donald Trampo bio predsednik Amerike, traje i rasprava o TikToku.

Amerikanci su zabrinuti da Kina koristi ovu mrežu za špijuniranje, što kompanija Bajtdens, vlasnik TikToka, odlučno negira.

Sedište Bajtdensa je u Pekingu, ali ima ogranke širom sveta.

Potencijalna zabrana aplikacije u Sjedinjenim Američkim Državama „pogazila bi slobodu govora" 170 miliona Amerikanaca, odgovorili su iz TikToka.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je rekao da će potpisati zakon ako i kada ga usvoje oba doma Kongresa - što se sada i dogodilo.

Prema zakonu, Bajtdens ima devet meseci da proda njegov udeo - sa mogućim produženjem roka za tri meseca dok je prodaja u toku.

U suprotnom, suočiće se sa zabranom.

Portparol TikToka osudio je američki zakon, rekavši da bi on „pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara".

Iz TikToka su naveli da Bajtdens „nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje".

A Bajtdens insistira da nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme koje učestvuju u vlasništvu sa 60 odsto.

TikTok content creators protest against a potential ban outside the US Capitol
Getty Images
Neki veruju da će zabrana izazvati negodovanje javnosti, posebno u izbornoj godini

Bajtdens, koji su 2012. osnovali kineski preduzetnici, prvi veći uspeh je doživeo sa kratkom video aplikacijom Dujin u Kini.

Godinu dana kasnije lansiran je međunarodna verzija - TikTok.

Aplikacija za društvene mreže zabranjena je u Kini, ali je za pet godina dobila milijardu korisnika.

Sada ga vodi društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Los Anđelesu i Singapuru, ali je u suštini u vlasništvu Bajtdensa.

Dok njegovi osnivači poseduju samo 20 odsto Bajtdensa, njegov je kontrolni udeo u kompaniji.

Oko 60 odsto firme je u vlasništvu institucionalnih investitora, među kojima su i velike američke investicione firme poput Dženeral Atlantika, Suskvehana i Sekvoja Kapital.

Preostalih 20 odsto je u vlasništvu zaposlenih širom sveta.

Tri od pet članova odbora su Amerikanci.

Ali vlast Pekinga nad privatnim kompanijama poslednjih godina brine SAD kakvu i koliku kontrolu Komunistička partija Kine ima nad Bajtdensom i podacima koje poseduje.

Kina je ove zabrinutosti odbacila kao američku paranoju i upozorila da će se zabrana TikToka „neizbežno obiti o glavu Sjedinjenim Državama".

Od 2022. godine, TikTok usmerava sve podatke američkih korisnika preko tehnološkog giganta Orakla sa sedištem u Teksasu kako bi rešio bezbednosne probleme.

TikTok je naglasio da će američki podaci biti zaštićeni i uskladišteni na Orakl serverima u SAD.


Pogledajte video: Astrofizičarka iz Srbije koristi TikTok da edukuje đake


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.24.2024)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »