Đilas (SSP) u Skupštini Srbije: Predloženi zakon ne otklanja ni jednu izbornu nepravilnost

Beta pre 11 dana

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je danas u debati u Skupštini Srbije da njegova stranka neće prihvatiti predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koji su zajedno podneli vlast i deo opozicije jer on ne otklanja ni jednu nepravilnost zabeleženu na izborima u decembru.

Na predlog izmena tog Zakona je podneto devet amandmana, a skupštinska većina je jutros odlučila da će se o amandmanima raspravljati odmah posle načelne rasprave, tako da se glasanje o zakonu očekuje danas. Predsednica Skupštine Ana Brnabić je najavila da će sednica trajati i posle 18.00 časova.

Đilas je rekao da su "nama promene u Srbiji važnije od nekoliko stotina odborničkih mesta ili pobeda na nekoliko centralnih beogradskih opština. Mi se ne bavimo politikom, ne trpimo linč kojem smo izloženi, maltretiranje nas i naših članova porodice zarad nekoliko odborničkih mesta, vlasti na Vračaru i u Starom gradu. Mi se politikom bavimo da bismo doprineli da u našoj zemlji bude bolje".

On je naveo da su izbori 17. decembra 2023. bili neregularni i ponovio na koje se sve načine manipulisalo - od medija do prijavljivanja birača na lažnim adresama.

Đilas je čitao i tumačio ODIHR-ove preporuke i ocene da izbori nisu bili demokratski, da su izborni štabovi učesvovali u krađi, da hitno treba organizovati edukaciju da birači shvate da treba da glasaju po svojoj volji, da mora prestati prijavljivanje ljudi na trafo stanice i njihovo nelegalno preseljavanje.

Dodao je da tužilaštvo i policija hitno treba da hapse one koji preseljavaju birače, a da predsednicu REM-a Oliveru Zekić i ceo REM treba smeniti i postaviti ljude koji će sprovoditi zakon.

"Do dana današnjeg nijedna jedina važna preporuka ODIHR-a nije primenjena. Nije procesuiran niko za kupovinu glasova. Nije procesuiran niko ni u jednom MUP-u za davanje lažnih prebivališta. Nije procesuiran niko zbog činjenice da je svom stanu, zgradi ili šupi prijavio na desetine ili stotine birača koji tu ne žive. Nije postupano ni po jednoj krivičnoj prijavi koju smo podneli. Nije procesuiran niko za organizovano dovođenje birača iz drugih opština, gradova i država, pre svega u Beograd" - rekao je Đilas.

Ukazao je da se nije ništa promenilo osim što su predlog zakona zajedno potpisali poslanici SNS-a, Narodnog pokreta Srbije, Zeleno levog fronta, Pokreta socijalista, Socijalističke partije Srbije, Ekološkog ustanka, Jedinstve Srbije, PUPS-a, Pokreta slobodnih građana, te ih pozvao da svi zajedno potpišu i predloge Zakona o roditelju-negovatelju i o alimentacionom fondu, koje je SSP predložila pre godinu dana.

"O ovim izborima će se govoriti narednih 45 dana. Posle toga će jedni objašnjavati zašto su prihvatili da izađu pogazivši obećanje koje su javno dali građanima tvrdeći da je njihova odluka bila ispravna, drugi će govoriti kako su ovi izbori pokazali kako narod podržava njihovu ispravnu politiku zahvaljujući kojoj su ubedljivo pobedili. Ni jedni ni drugi neće govoriti istinu, ali to ljudima koji će živeti sve gore i gore neće biti važno. Neće biti ni nama koji smo doneli ispravnu odluku (da ne izađu na izbore), niti će bilo ko od nas iz Stranke slobode i pravde i kolega iz Srca, Nade i stranke Zajedno biti srećan što smo unapred rekli šta će se dogoditi", rekao je Đilas.

(Beta, 04.22.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »