Ustavni sud Indonezije odbio žalbe na izbore, Pravobo Subianto je šef države

Beta pre 11 dana

Indonežanski Ustavni sud je danas odbio žalbe dvojice kandidata na februarskim predsedničkim izborima koji su zahtevali ponovno brojanje glasova zbog navodnih negularnosti, te je sud zvanično potvrdio Pravoba Subianta za novog šefa države.

Subianto, sada ministar odbrane, pobedio je na izborima s 58,6 odsto glasova - 96 miliona što je duplo više nego što je dobio svaki od dva drugoplasirana.

Državna izborna komisija (KPU) je ranije već zvanično potvrdila pobedu Subianta na izborima, ali su njegovi kandidati - bivši guverner Džakarte Anies Basvedan i bivši guverner provincije Centralna Džava Gandžar Pranovo osporili to rekavši da je on pobedio uz pomoć velike kraže i državnog mešanja u njegovu korist.

Oni su takođe kao problem naveli nepotizam, osporavajući kandidaturu najstarijeg sina odlazećeg predsednika Joka Vidoda, Džibrana Rake, kao Subiantovog potpredsednika.

Basvedan i Pranovo su tvrdili da je Raka (37) trebalo da bude diskvalifikovan jer je minimalna starost kandidata 40 godina i tražili su od suda da ga disfalifikuje u slučaju ponovnog brojanja glasova.

Pre izbora, Raku je od tog propisa izuzeo Ustavni sud koji je tada vodio Anvar Usman, Vidodov zet. Usman je kasnije bio primoran da podnese ostavku na mesto glavnog sudije jer se nije izuzeo iz tog slučaja.

Kandidati koji su izgubili, optužili su Vidodoa za zloupotrebu položaja, rekavši da je koristio zvaničnike na svim nivoima, od članova vlade do seoskih starešina, i državne politike kao što su programi socijalne pomoći, da pruži podršku Subiantu i Raki.

Sud je utvrdio da nema dokaza da su Vidodo i njegova administracija prekršili zakone da podrže Subianta. Odluka je bila očekivana nakon što su četiri člana indonežanskog kabineta 5. aprila svedočili na sudu da nije prekršena nikakva pravila u raspodeli vladine pomoći.

Više stotina demonstranata koji su se okupili ispred se suda se razišlo nakon što je objavljena konačna presuda.

(Beta, 04.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »